ANNONS

Koncentrationen var hög under bedömningen.
Foto: Maria Karlsson

Populär tävling tillbaka – ”Är stolta över vad de gör”

BORLÄNGE. Pralintävlingen på Hushagsgymnasiet i Borlänge kom tillbaka efter förra årets uppehåll. Och tävlingsbidragen höll mycket hög klass. Elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, med inriktning bageri/konditori och elever från Vux fördjupning bageri/konditori hade i årets pralintävling skapat fantastiska skalpraliner med egna smaker och konsistenser. – Eleverna ser fram emot tävlingen och vi börjar prata om den redan första året när de börjar sin utbildning. De tycker det är roligt och är stolta över vad de gör, säger Monia Almquist, lärare i bageri/konditori samt ansvarig för tävlingen.

Gabriella Rönneberg Arvidsson, lärare på samma utbildning, berättar hur eleverna tagit tävlingen på stort allvar.
– De har verkligen tänkt och provat och rådfrågat under arbetet med pralinerna.
Det viktigaste vid pralintillverkning är att eleverna har tempererat chokladen rätt så den blir blank och att det hörs ett bräck när man biter i den, enligt Monia Almquist.
Chokladen ska inte heller smälta när man tar i den och får inte bli grå i ytan.
– Vinnaren får en kurs från vår leverantör och den är värd mycket. Därför ville jag att några av bedömarna på tävlingen skulle vara från branschen och sedan är några bagerilärare med och även annan personal från skolan, säger Monia Almquist.
Hon instruerar bedömarna vad de ska tänka på innan de börjar.

Vinnarbidraget Kryddstark jul av Kerstin Baggens.

De ska exempelvis läsa de tävlandes egna beskrivningar, bedöma utseendet på både pralinerna och hela presentationen, de ska lukta smaka och lyssna när de biter och känna hur pralinen känns i munnen.
Katharina Vedberg är lärare i bageri och konditori på skolan. Hon har själv tävlat, både på skolan och i SM och är nu en av bedömarna.
– Det kan vara svårt, för man måste hålla sig till samma tanke. Konsistensen är viktig och jag vill ha crunch, alltså krisp, det ska hända något i munnen, säger hon.
Patrik Steen var lärare på utbildningen redan 2008 och tog då initiativet till pralintävlingen.
Han startade tävlingen för att höja statusen på kursen Choklad och konfektyr, en del av utbildningen med inriktning bageri/konditori.
– Då gick det knappast att få tag på hantverksmässiga praliner på konditorier här i trakten, och eleverna fick söka sig till storstäderna för att få praktik.
– Utbildningen här i Borlänge har sedan blivit vassare och vassare och de senaste åren har den ansetts som en av landets bästa, säger Patrik Steen.
Han ser nöjd ut när han hunnit smaka av flera av tävlingsbidragen.
– Det är fantastiskt. Allting håller mycket hög klass.

Saga Sjöström tävlade med Den gula pralinen.

Saga Sjöström går tredje året på utbildningen och är en av de tävlande.
– Jag hade egentligen tänkt gå inriktning kök, men vi fick baka och jag fastnade för det, berättar hon.
Rafah Alras berättar att hon kom till Sverige från Syrien för mer än fyra år sedan. Hon går nu Vux fördjupning med inriktning bageri/konditori.
När bedömarna var klara visade det sig att tävlingen blev jämn, det var inte många poäng som skiljde deltagarna åt.
Vinnare blev Kerstin Baggens med nejlika och apelsin.
På andra plats kom Emma Pettersson med strawberry cheesecake.
Och på tredje plats kom Barkhadan Abdulmajid med dadel- och valnötspralin.
Motiveringen till vinnarbidraget var: härlig julkänsla, smakexplosion, välbalanserad, len smak, god krisp, smakar som apelsin med nejlikadofter.
Enligt Monia Almquist finns det en efterfrågan på arbetsmarknaden så alla elever har stora chanser att få anställning efter avslutad utbildning.

Rafah Alras hade gjort Pistage och vit chokladganache.
Pralinerna höll hög klass.
Lärarna Monia Almquist och Gabriella Rönneberg Arvidsson.
Patrik Steen startade pralintävlingen 2008.

MARIA KARLSSON

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS