ANNONS

Initiativtagare till projektet är Lotta Larsson.
Foto: Veronica Rigtorp

Populär kurs i cykelvård

Cykelklubben på Marnäs har haft säsongsavslutning. Intresset har varit stort, berättar Lotta Larsson som är en av initiativtagarna till idén. Så stort att alla inte fått plats i klubben.

Cykelklubben är ett projekt som Lokala hyresgästföreningen i Marnäs har drivit under sommaren, med initiativ från Lotta Larsson, sekreterare i LH Marnäs och själv boende i området.
– Jag och en vän satt i kvarterslokalen och funderade över vad man skulle kunna hitta på för aktivitet för barnen på gården. Och jag har aldrig sett så mycket förstörda cyklar som nu, så vi kom på att det kanske skulle intressera barnen att lära sig ta hand om sina cyklar, säger Lotta Larsson där hon sitter i pergolan vid lekplatsen där cykelklubben haft sina träffar.

Syftet med projektet har varit att lära ungdomar i och omkring bostadsområdet på Timmermansvägen att ta hand om och sköta sin cykel.
Varje lördag mellan klockan 14.00 och 17.00 har ett tiotal ungdomar under ledning av de två kvinnliga ledarna träffats för att lära sig allt i kring hur man byter däck/slang, lagar en punktering och håller sin cykel fräsch och välsmord.
– Klubben var gratis, men varje familj som hade ett barn som deltog i cykelklubben fick en lapp med lite saker som behövdes till cykeln, till exempel en bakre reflex, som familjen skulle köpa in. Men vi åkte också runt och köpte in den del småsaker, förklarar Lotta Larsson.
Deltagarna har också fått en grundläggande teoretisk genomgång om vad de olika delarna på cykeln heter både på svenska och på sitt modersmål.

Projektet har varit väldigt omtyckt av barnen och det har varit många som har varit intresserade om att få delta. Tyvärr har inte alla som anmält sitt intresse kunnat vara med eftersom ledarna bara klarar av att serva ett tiotal ungdomar.
Lördagen den 15 augusti avslutades projektet för denna säsong med en tipsrunda, korvgrillning och utdelning av diplom.

Barnen ville hellre skruva än tvätta cyklarna och med ett så stort intresse för cykelklubben har Lotta redan planer och förhoppningar att de ska kunna följa upp med en lokal i området, där skruvandet ska fortsätta under vintern.
– Lokalen/cykelverkstaden kan ju också vara öppen en annan dag för hyresgäster som vill meka med sin cykel, så då kommer det ju alla hyresgäster till godo, avslutar Lotta Larsson.
Projektet har sponsrats av Hyresgästföreningen i Ludvika, LudvikaHem, Fottas MC och Fritid AB, Stora Coop Ludvika.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS