ANNONS

Låga halter av al och hassel har uppmäts, nu är pollensäsongen pågång. Men även videkissar visar vårkänslor.
Foto: Veronica Rigtorp

Pollensäsongen har startat

Pollensäsongen är igång i Dalarna. Låga halter av al och hassel har uppmätts denna vecka.

Även i Apotek Hjärtats butiker syns det tydligt att pollensäsongen är här, med en försäljningsökning på 76 procent för allergimedicin mellan vecka åtta till nio.
I samband med att pollensäsongen är igång finns det en oro kopplad till rådande pandemi och covid-19, skriver Apotek Hjärtat.
Sifo har tagit fram en riksrepresentativ undersökning på uppdrag av företaget. Den bygger på 2 414 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 11 och 19 januari 2021.
Den visar huruvida människor upplever en oro kring sin pollenallergi i samband med coronapandemin samt om man tycker att det är svårt att skilja sina pollenbesvär från symtom som tyder på eventuell covid-19.

Undersökningens resultat i korthet:
• 16 procent av de tillfrågade har upplevt oro kring sin pollenallergi i samband med coronapandemin. 72 procent menar att de inte känt sig oroliga.
• Nära var tredje person, 28 procent, har upplevt svårigheter att skilja sina symtom för pollenallergi mot besvär som kan tyda på eventuell covid-19. 67 procent har inte upplevt detta.
• Fler kvinnor, 34 procent, än män, 22 procent, har upplevt att det är svårt att skilja på symtomen för pollenallergi och eventuell covid-19.

– Vid pollenallergi kliar det ofta i ögon och hals, medan halsont är vanligare vid en förkylning. Rinnsnuva kan man ha vid både pollenallergi och förkylning, men när man är förkyld brukar snuvan bli tjockare och lite gulaktig efter ett tag. Dessutom har man inte någon feber när man har pollenallergi medan det är desto vanligare vid både covid-19 och vid en vanlig förkylning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS