ANNONS

Polisen Dalarna varnar för ny form av bedrägeri där målgruppen är 90-talister och där bedragaren försöker få den drabbade att logga in med sitt BankID. Foto: Pressbild/BankID

Polisen varnar för ny form av bedrägeri

DALARNA. När Polisen varnar för telefonbedrägerier så brukar det oftast handla om äldre människor som drabbas. Nu har dock bedragarna börjat rikta sig mot en yngre målgrupp,

Mot personer födda i mitten eller slutet av 1990-talet.
Via sin Facebooksida går Polisen Dalarna ut med en varning för att så kallade telefonbedragare börjat rikta sig mot en ny målgrupp. Den här formen av bedrägeri kallas för vishing och riktar sig vanligen till äldre personer. Nu har dock polisen märkt att yngre personer, som är födda i mitten eller slutet av 1990-talet, är en ny målgrupp.
Bedrägeriet i fråga går till så att dessa personer, som alltså är ungefär mellan 20 och 25 år gamla, får ett samtal från en person som säger att man jobbar på banken och ska hjälpa till att uppgradera bankkortet, från ett ungdomskort till ett vuxenkort. Det kan även handla om att den drabbades ungdomskonto eller mobila BankID ska uppdateras och att det annars kommer att sluta fungera.
Enligt bedragaren har det skickats ut information per post men då den drabbade personen inte har följt instruktionerna så kan bedragaren hjälpa till, över telefon. Tillvägagångssättet är att den drabbade personen uppmanas att göra en inloggning med sitt BankID under samtalets gång, och att bedragaren då slår till.
Polisen vill därför varna allmänheten om det här tillvägagångssättet. “Våra råd är att aldrig logga in på ditt BankId samtidigt som du pratar i telefon med någon som du inte vet vem det är”, skriver Polisen Dalarna på sin Facebooksida.

Fakta: Så kan du skydda dig från bedrägerier:

Lämna aldrig ut kort- eller kontouppgifter över telefonen.
Ring upp din bank på ett telefonnummer som du själv tar reda på genom bankens hemsida eller liknande och kontrollera om någon där har sökt dig.
Är du utsatt för detta? Eller har du hört talas om det från kompisar som varit utsatta? Ring till polisen på 11414 för att göra en anmälan eller lämna ett tips.
Källa: Polisen Dalarna

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS