ANNONS

Under den nio timmar långa insatsen beslagtog polisen bland annat sex kilo narkotika och man hjälpte även Kronofogden att få in 800 000 kronor i utmätningar och fullbetalningar. Bland de polisiära resurser som deltog fanns ingripandepoliser, gränspolis, hundförare, insatspoliser och trafikpolisen. Obs: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Sonny Jonasson

Polisen gjorde stor insats: “Överraskande mycket i beslag”

AVESTA/NORBERG/HEDEMORA Sex kilo narkotika, 800 000 kronor i utmätningar och fullbetalningar samt flera misstänkta brott. Det blev facit efter att Polisen gjort en stor insats, tillsammans med Tullverket och Kronofogden, bland annat i Avesta, Hedemora och Norbergs kommun. “Ambitionen är att göra fler operationer som denna”, säger initiativtagaren Martin Öhman.

På torsdagskvällen den 27 maj genomfördes den stora insatsen, i ett område som “omringas” av orterna Avesta, Hedemora, Garpenberg, Långshyttan, Hofors, Österfärnebo, Tärnsjö, Heby, Sala och Norberg.
Polisregion Bergslagen och polisregion Mitt höll i operationen som gjordes tillsammans med Polisens Nationella operativa avdelningen (Noa) samt Tullverket och Kronofogden.
– Vi hade fyra stora kontroller och ett flertal mindre kontroller. Insatsen pågick i omkring nio timmar, säger Martin Öhman, biträdande chef för lokalpolisområde Falun och initiativtagare till insatsen, till Annonsbladet.

Hur ofta gör ni sådana här insatser, tillsammans med andra aktörer?
– Nationellt sett så sker det ganska ofta, men i glesbygdsområden som detta blir det mer sällan. Det här är ett startskott för att öka ambitionen att göra fler operationer som denna framöver. Beslagen identifierar att det finns en problematik med brottslighet i det här området, bland annat med narkotika. Insatsen görs för att öka tryggheten och bekämpa brottsligheten, säger Martin Öhman.


Operationen genomfördes innanför det streckade området som ligger både i polisregion Bergslagen och polisregion Mitt. Området “omringas” av orterna Avesta, Hedemora, Garpenberg, Långshyttan, Hofors, Österfärnebo, Tärnsjö, Heby, Sala och Norberg. Bild: Polisen

Till största delen bestod insatsen av att göra trafikkontroller på vägarna i det aktuella området, för att kunna kontrollera brottslighet på väg. Polisen meddelar att ett syfte med insatsen var att jobba mot lokal brottslighet såväl som mot internationella brottsnätverk. Man ville även kontrollera A-traktorer för att se om de var trafikdugliga.

Förutom trafikpolisen deltog även ingripandepoliser, gränspoliser, hundförare, insatspoliser samt polisflyget i form av helikopter. Tullverkets fokus under insatsen var att göra punktskattekontroller, alltså att försöka komma åt fusk med punktskattepliktiga varor som alkohol, tobak och drivmedel.
Kronofogden fick biträde i området av polisen i sina förrättningar och inspektörer från Kronofogden fanns även med vid trafikkontrollerna.

– När vi samverkar så här så uppnår vi en synergieffekt. Vi från polisen kunde hjälpa Kronofogden att uträtta sina förrättningar. Vi har andra befogenheter, så kallade handräckningar. Vi hjälptes åt där och resultatet blev 800 000 kronor i utmätningar eller fullbetalningar till Kronofogden, så det blev otroliga summor till gagn till de som har rätt till pengarna, säger Martin Öhman.

Blev utfallet större eller mindre än vad ni hade hoppats på?
– Visst hade vi förväntningar på att göra beslag, men att det skulle bli så här mycket är lite överraskande. Vi ser detta som en temperaturmätare inför framtiden då vi vill göra fler liknande operationer. Det är kul att vi kan samverka med Tullverket och Kronofogden med detta. Då blir vi rätt stora i ett område där vi annars är rätt resurssvaga, säger Martin Öhman.

Fakta:
Operationen genomfördes mellan klockan 17:00 den 27 maj till klockan 02:00 den 28 maj.
Preliminära resultat från operationen inkluderar bland annat:
Cirka 500 kontrollerade fordon
2 rattfyllerier
3 drograttfyllerier
4 fall av olovlig/grov olovlig körning
31 flygande besiktningar
2 stycken vägningar vilket visade sig vara överlast
1 kontroll av kör- och vilotider
1 omhändertaget körkort
12 ordningsböter
1 vapenbrott (beslag av ammunition)
1 efterlyst person hämtades till förhör
3 narkotikabrott (eget bruk och innehav)
20 inre utlänningskontroller
Cirka 6 kilo narkotika (khat) togs i beslag i samverkan med Tullverket.

Kronofogdens resultat från kvällen och nattens förrättningar i bostad, samt vid trafikkontroller, inbringade över 800 000 kronor i utmätningar och fullbetalningar.
Bland annat utmättes bilar, motorcyklar, en stor båt, märkesklocka, verktyg, samlarobjekt (knivar) och en del fullbetalningar.
Källa: Polisen

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter och Avesta/Norberg) nr 23, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS