ANNONS

“Vi fortsätter höstterminen på samma sätt som vi agerade i våras”, berättar Jessica Carlberg, skolchef över kommunens läroverk för årskurserna F-9 som totalt omfattar cirka 3 000 elever.
Foto: Lena Gorseth

Plugghösten tar vid där virusvåren slutade: “Känner förtroende för skolan”

LUDVIKA Höstterminen är i gång. En annorlunda sådan. Covid-verkligheten kräver fortsatt försiktighet från både lärare, elever och föräldrar.

– Vi lyfter det viktiga i att upprätthålla hygienrutiner och avstånd, säger skolchefen Jessica Carlberg.

Ängslan hos myndigheter och skolväsende har varit stor inför den skolstart som under veckan skett. Skolverket har fastslagit att fortsatt försiktighet råder och att skolornas krav på anpassning gäller också i höst.
I Ludvika kommuns grundskolor följer man de sedan tidigare utfärdade restriktioner och uppmaningar som ska bidra till att trygga lärare, elever och samtidigt inte orsaka ökad spridning av viruset.
– Ja, vi fortsätter höstterminen på samma sätt som vi agerade i våras, berättar Jessica Carlberg, skolchef över kommunens läroverk för årskurserna F-9 som totalt omfattar cirka 3 000 elever.

Hon utvecklar:
– Däremot lyfter vi så att säga upp det hela och poängterar restriktionerna igen, och betonar vikten av att upprätthålla noggranna hygienrutiner och avstånd.
Jessica Carlberg förklarar att grundskolan rullar på med undervisning där eleverna är fysiskt närvarande, och att andra arrangemang i huvudsak kan bli aktuella i enskilda fall med särskilda omständigheter.
– Ja, vi är ju en samhällsinstitution som inte är aktuell att stänga ned i nuläget, men vi följer myndigheternas anvisningar. Det gäller att vi alla hjälps åt att hålla i för att förhindra ökad smittspridning.
Hon gläds åt en konstruktiv kontakt med lärarkåren.
– Vi har haft en jättebra dialog med såväl lärare som fackliga representanter redan i våras, vilket känns viktigt, redogör Jessica Carlberg.

En Ludvikakille som nu kickat i gång höstterminen är tioårige Wilmer Johansen, som börjat fjärde klass på Knutsboskolan.
Den pittoreska skolan har nu 40 år på nacken och här undervisas barn i åldrar från förskoleklass till femman på mellanstadiet.
Wilmers föräldrar, Anna-Maria och Daniel, är väl medvetna om rådande tiders klokt och oklokt, men känner som familj inte någon alarmerande oro för att höstterminen startat.
– Nej, inte på så vis att vi tillhör någon riskgrupp, men man har ju tankarna och försiktigheten med sig, förklarar Anna-Maria.

Hon berättar att Wilmers mor- och farföräldrar är av hög ålder och att man därför endast träffat dem utomhus och med tillbörligt avstånd i åtanke.
– Har dock inga som helst problem att skicka Wilmer till skolan, och vi har inte behövt anpassa oss på sätt som känns som uppoffringar.

Hon luftar en förståelse för att skolorna på grund av terminsstart i kombination med virusaspekter kanske haft det svettigt att få ihop allt.
– Kan tänka mig att det varit mycket för dem, då det dröjde tills bara tre-fyra dagar innan skolan drog i gång som vi fick tider och riktlinjer utskickade, säger Anna-Maria i inkännande tonfall.
Men inflikar:
– Vi känner dock förtroende för att skolan har koll på läget. På arbetsplatser där många innan semestern jobbade hemifrån tycks dock väldigt många vara tillbaka som vanligt och man ser inget om krav på munskydd, utvecklar hon rörande det faktum att pandemin alltjämt är närvarande och hur människor hanterar det hela tämligen olika.

I det egna privatlivet har hon bedrivit pass som gyminstruktör via flitigt nyttjade digitala verktyget Zoom.
– Man får helt enkelt anpassa sig för allas bästa.
Hur känner Wilmer angående skolstarten, är han orolig för det här med pandemier och begränsningar?
– Nej, han vet om det, men är sitt vanliga glada jag.
– Hans främsta funderingar har varit hur han ska kunna förlänga sommarlovet, skrattar Anna-Maria Johansen.

Knutsboskolans riktlinjer:

  • Man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande covid-19.
  • Simundervisningen är fortfarande inställd.
  • Idrottsundervisning sker tills vidare utomhus och utan ombyte.
  • Barnen tvättar händerna med tvål och vatten under skoldagen.
  • Man eftersträvar social distansering och därför undanbeds vårdnadshavare följa med sina barn in i skolan eller komma på spontana besök. Därför kunde vårdnadshavare ej följa barnen till klassrummet första skoldagen.
  • Lämning och hämtning sker helst utanför skolbyggnaden.
  • Sjuka barn ska vara hemma, även vid milda symptom.
  • Numera går det endast att sjukanmäla sitt barn genom webbaserade systemet Skola24.
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS