ANNONS

LudvikaHems vd Ulf Rosenqvist visade de två fastigheternas omfattning.
Foto: Veronica Rigtorp

Planerar attraktiva bostäder i Brunnsvik

LUDVIKA. Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist berättade för ett hundratal företagare och kommunfolk om planerna för Brunnsvik och de bostadsprojekt som man har på gång.

Enligt det kommunägda fastighetsbolaget verkställande direktör Rosenqvist finns det två pärlor i kommunen – Brunnsvik och Ödde.
– Varje dag får jag frågan: Varför börjar ni inte bygga?
Den frågan blev besvarad under presentationen.

Brunnsvik fick Ludvika kommun ta över utan kostnad från den tidigare ägaren LO. Området omfattar två fastigheter. Det är 19 byggnader, pannrum, båthus och omklädningsrum med ett marknadsvärde satt till 28 miljoner kronor. Området är 14 hektar och lokalerna omfattar 14 000 kvadratmeter. För tillfället håller man på att avyttra den del som ligger norr om vägen som är skog. Även diskussioner om försäljning av sporthallen pågår.
Kvar blir området nedanför vägen mot Väsman med alla dess byggnader.
– När detaljplanen är klart så kan vi göra allt här, det kommer att bli ett av de bredaste områden man kan ha, med boende, skola, vård med mera, förklarade Ulf Rosenqvist.
Idag tillåts lokalerna endast för skolverksamhet.

Det som planeras är permanenta lägenheter, hyres – och bostadsrätter. Det som avgör är vad marknaden efterfrågar.
Genom att kommunen fått fastigheten och byggnaderna kostnadseffektivt kan byggas om förväntas hyrorna bli konkurrenskraftiga.
Ludvikahem har inte för avsikt att vända sig enbart till hyresgäster utan även till företag.
– Nackdelen kan vara avståndet till stan, medger Ulf Rosenqvist.
Men förklarar att vill man bara ha ett kontor och inte är i behov att sitta nära kunden är det här ett bra alternativ för företagare.
– Det är typ 33 lokaler likt den här, säger han om matsalen i huvudbyggnaden.

Konferenslokaler, Kök/restaurang, vandrarhem, kontor, anpassningsbara ytor, var några fördelar med Brunnsvik som han ville lyfta fram.
Han tror inte det kommer att vara några problem att få allt uthyrt, då det är ett strategiskt förvärv med långsiktighet, som bland annat kommer att tillföra bostäder, lokaler, skola och arbetstillfällen.
Så kommer han då till svaret på frågan han får varje dag.

Problemet med att byggandet av en fastighet för 100 miljoner kronor, är att fastigheten har ett bokfört marknadsvärde av 90 miljoner kronor när det står klart.
Detta ger en nedskrivning av fastigheten och ett minus som start i bokföringen.
– Vi behöver ha högre värden på de fastigheter vi bygger, menar Ulf Rosenqvist.

Negativt är alltså konsten att kunna bygga i Ludvika där man vill bygga i attraktiva lägen, något som många sätter sig emot, med en uthyrningsgrad av 100 procent, där man håller ner produktionskostnaderna, och där bokfört värde och marknadsvärde ska stämma, samt att efterfrågan ska matchas. Dessa faktorer ger en svår ekvation att få till.

I den positiva vågskålen En ljus framtid, räknade Rosenqvist upp en ökad befolkning, starka och friska industrier, förhoppningar om att vinna Årets stadskärna och Ludvikas 100-års jubileum.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 20 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS