ANNONS

Vuxenutbildningen och integrationsenheten Avesta kommun har tagit fram pins med texten ”Prata svenska med mig” och hoppas nu att många ska hämta ut pins som signalerar att man är öppen att mötas genom det svenska språket.
Foto: Rebecca Linder

Pins uppmanar till samspråk

AVESTA. Fler nyanlända önskar att få träffa svensktalande och få möjlighet att prata svenska med människor som redan kan svenska. ”Prata svenska med mig” står det på pins från kommunen.

– Syftet med pins är att bjuda in till samtal och att mötas, säger Marie Hjelm, rektor och enhetschef för vuxenutbildningen och integrationsenheten.
Idén kommer ursprungligen från kommunen säkerhetssamordnare Max Rupla som sett att man tagit fram liknande pins i en annan kommun.

– Vi tyckte att idén var bra. Som nysvensk kan man känna sig lite osäker och med pinsen kan man enkelt ge en signal om att man gärna pratar lite, säger Marie Hjelm.
Att tala med varandra i stället för om varandra är också något som främjar integration.

Integrationssamordnaren Birgitta Hägg kommer också att försöka sprida pinsen genom de föreningar i kommunen som arbetar med integration på olika sätt.
1000 pins har nu tryckts upp och de finns att hämta vid vuxenutbildningen och integrationsenhetens reception samt vid servicecenter på biblioteket.

– Nu blir Avesta ett stort språkcafé. Alla som bär det här märket visar att de gärna vill prata med andra som också har ett märke. Född i Sverige eller i andra länder, alla kan bära ett och visa att vi vill prata med varandra, framhåller Marie Hjelm.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS