ANNONS

Odlande blir vardagsmat för barn och pedagoger på förskolan i Stjärnsund. Pilotprojektet Permakultur i förskolan ska ge yngre barn ett naturligt förhållande till att odla ätbart.
Foto: Privat

Pilotprojekt ska skapa odlingsglädje på förskolan

STJÄRNSUND Odlande blir vardagsmat för barn och pedagoger på förskolan i Stjärnsund. Pilotprojektet Permakultur i förskolan ska ge yngre barn ett naturligt förhållande till att odla ätbart.

Kreativt lärande och delaktighet är ledord för projektet. I Stjärnsund finns många mer eller mindre vanliga frukt- och nötträd och det växer även fleråriga grönsaker i många av trädgårdarna.

– Därför känns det helt rätt att sätta spaden i backen just här för vårt nya projekt som handlar om att odla mer i förskolan, säger Annevi Sjöberg från föreningen Permakultur i Stjärnsund och en av initiativtagarna till pilotprojektet.

Pilotprojektet Permakultur i förskolan finansieras med regionala utvecklingsmedel från Region Dalarna under år 2020. Projektet ska utveckla ett koncept för planering och genomförande av mer odling på förskolor i Dalarna.

Projektet inleddes för ett par veckor sedan på förskolan i Stjärnsund. Tillsammans med pedagogerna tar förskolebarnen reda på var de bästa förutsättningarna finns för odling och barnen har sedan stor del i att välja vilka växter som ska planteras och sås. Idén med projektet är att ta vara på gårdens möjligheter, barnens lekbehov och att integrera odlingen i förskolans olika pedagogiska och naturorienterande ämnen.

– Det ska vara kul och bli en naturlig del i pedagogiken att få sina fingrar jordiga och gräva, så, vattna, gödsla, skörda och äta av det som finns tillgängligt och nära, säger Eleanora Deloughery Nordin, som samordnar projektet.

Hon fortsätter:
– Vi vill att barnen ska lockas att lära sig vad en jordgubbe och ett mullbärsträd behöver för att växa och mogna. Och så ska vi odla matsvamparna shiitake och ostronskivling i björkstockar. Glädjen och även vördnaden över det som växer blir ännu större när man förstår vad som ligger bakom och det är den glädjen vi vill bidra till, säger Eleanora Deloughery Nordin.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 22, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS