ANNONS

Pia Rudolfsson Anliot har hittat hem på gården i Västerby, dit hon har flyttat två gånger. I nyöppnade Ateljé PIAPIA vill hon lära ut drejning och annat skapande.
Foto: Pär Sönnert

Pia har öppnat ateljé i ladan: “Jag får ett lugn när jag är här”

VÄSTERBY Pia Rudolfsson Anliot har hittat hem på gården i Västerby, dit hon har flyttat två gånger. I nyöppnade Ateljé PIAPIA vill hon lära ut drejning och annat skapande.

Pia Rudolfsson Anliot tar emot i ladan hemma på gården i Västerby. Hunden Anki hinner dock före med att hälsa Annonsbladets utsände välkommen till gården.
– Det ligger perfekt här. Vi har nära till både Säter och Hedemora. Vi bor intill en badplats och så har vi skolan en bit bort i byn, säger Pia Rudolfsson Anliot.

Ladan är på 500 kvadratmeter. Själva ateljén som Pia jobbar i är på ungefär 180 kvadratmeter. Det är högt i tak och många stora fönster släpper in mycket ljus. I februari öppnade Pia Ateljé PIAPIA i ladan.
– Min förhoppning är att ateljén ska bidra till Hedemoras kulturutbud och bli ett besöksmål som uppmuntrar till kreativitet och glädje, säger Pia Rudolfsson Anliot.

Hon träffade sin blivande make Stellan på en keramikkurs i Leksand och efter examen från Konstfack flyttade de till gården 2011, för första gången.
– Men vi jobbade för mycket och hade två små barn så vi kände att vi ville ha något mer eget, berättar Pia.

De hittade en villa i Insjön och bodde där i några år innan de återvände till gården i Västerby 2018.
– Det här är min svärmors gård och den heter “Povels på Hea”. Svärmor bor i ett av husen och vi bor i huset intill. Jag får ett lugn när jag är här och kände att “det är här som jag vill vara”. Min man är också keramiker men han har även utbildat sig till snickare och har egen firma, säger Pia som jobbar mycket med skapande skola.

– Jag jobbar med femåringar i Säters kommun och åker ut till förskolorna med lera och så får barnen skapa. De har fått göra djur, vilket är rätt att relatera till. Vid påsk ska barnens konstverk ställas ut i Kulturhörnan på Säters bibliotek, säger Pia Rudolfsson Anliot.

I början av mars öppnade hon även upp ateljén för besökare, på vissa dagar.
– Just nu håller jag kvällskurser på måndagar och onsdagar och har prova på under en söndag i månaden, säger hon.

Förutom drejning skapar hon även tavlor och annat, bland annat scannar hon in mönster från tyger och bränner in det på muggar eller andra föremål.
– Jag köper gamla “mormorskoppar” på loppis och sedan skapar jag utifrån dem genom att måla om kopparna och bränner in mönster. Jag jobbar mycket med dekaler och gör tavlor med collage och akryl. Sedan gillar jag att göra keramik från grunden. Jag älskar att skapa med händerna och det är viktigt för mig att få ge tillbaka och lära ut till andra eftersom det har betytt så mycket för mig, säger Pia Rudolfsson Anliot.

Fotnot: Efter att intervjun gjordes så har mycket hänt kring spridningen av coronaviruset. Pia Rudolfsson Anliot hälsar att aktuell information om ateljéns öppettider finns på hennes hemsida, www.piapia.se

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 15, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS