När man behärskar sina andetag och bibehåller lugnet så kan man se så här glad ut i en isvak.
Foto: John Leander

Petter isbadar för bättre hälsa och lugn

HEDEMORA Varför kliver man frivilligt kliva ner i vattnet i en uppsågad isvak mitt i vintern? Om inte annat för att ”kontrollera sin biologi”, menar Petter Sigmundstad från Hedemora.

Petter står på Munkbosjöns is i Hedemora iklädd stövlar och morgonrock. Han har precis öppnat en trälucka och hackar sönder en liten hinna is i vattenhålet därunder. Sen tar han obekymrat av sig rocken, stövlarna och ett par sockor.

Kvar på kroppen har han badbyxor. Det är flera minusgrader i luften och det snöar ymnigt. Han bor kanske 200 meter härifrån och på vägen till bryggan och vattenhålet pratade han om vikten av att förbereda sig mentalt.
– Innan man går ut måste man tänka positivt. För det kommer att kännas bra. När man går ner i vattnet ska man kontrollera andningen. Man ska andas lugnt, gärna genom näsan, så att kroppen inte går in i fullständig panik.

I vattenhålet finns en stege. Petter klättrar i lugn takt ner i vattnet tills bara huvud och axlar, med nöd och näppe, syns ovanför ytan. Han stannar där, blundar och andas mycket riktig lugnt genom näsan.

Sen öppnar han ögonen och ler, som om det här vore det bästa och skönaste man överhuvudtaget kan göra.

I ett par minuter stannar han kvar i vattnet. Därefter klättrar han upp, ställer sig på bryggan och skakar bort lite vatten ur håret. Men han tar inte på sig morgonrocken.
– Blodådrorna har dragit ihop sig från armar och ben. Blodet har fokuserats runt bålen för att hålla det stabilt där, säger Petter.

Han fryser alltså inte och förklarar mer utförligt.
– Vi har något som heter brunt fett i kroppen, med mycket mitokondrier, som tillverkar värme när man tränar upp systemet till att kunna motstå kyla. Så när jag kliver upp ur vattnet så genererar kroppen värme genom de här bruna fettcellerna.

Han betonar att det här är en förmåga som man tränar upp. Att man till exempel kan börja med att ta kalla duschar hemma. Sen är de främsta nycklarna andning och lugn.
– Man kan kontrollera sin egen biologi i de här situationerna genom andning. Det är samma som att träna upp musklerna på gymmet. När du har tränat tillräckligt känner du dig inte så kall i vattnet. Man får positiva effekter efter 30 sekunder, man blir bättre anpassad längre fram. En fyra-fem minuter går ganska lätt… efter ett tag.

Petter påpekar att man inte ska överdriva i början. Att det är viktigt att låta kroppen anpassa sig successivt.
– Det viktigaste är att vara mentalt förberedd, säger han.

Han har tagit på sig sockor och stövlar och börjar gå hem, bärandes på den hoprullade morgonrocken under armen. Han radar upp skälen till varför det är så bra att bada i iskallt vatten.
– Det ökar på metabolismen, det förbättrar cirkulationen och det förbättrar funktionerna i immunförsvaret. Det bygger som sagt på samma princip som när man tränar med vikter. Vi är gjorda för att stå emot stark yttre stress. Men man måste också kunna kontrollera och bryta den stressen och hitta tillbaka till ett slags basvärde, ett lugn. Jag har till exempel märkt att det här får mig att sova mycket bättre.

Att det här med isbad har blivit en trend under den senaste tiden förvånar inte Petter.
– Det beror nog på att det finns ett stort fokus på att förbättra sin egen hälsa. Många har nog tänkt länge på det här och när man verkligen börjar, då fastnar man.

Vi säger hej och tack innan han går in i sitt hus, fortfarande klädd i bara blöta badbyxor och stövlar. Men… jo, han SKA faktiskt också ta en riktigt varm dusch vad det lider.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS