ANNONS

Peter Granegärds mannar räddare på vägarna i södra Dalarna

AVESTA/HEDEMORA. Så slog vintern till och Assistancekåren i Avesta/Hedemora fick över en natt hur mycket jobb som helst med avåkningar, samma sak varje höst.

– Hastigheten, tänk på väglaget och ha friska dubbade däck, säger bärgaren Peter Granegärd som äger de tre Assistancekårsbilarna som är räddarna på vägarna i södra Dalarna. Det är de som rycker ut när man ringer 020-912912 och får ett uppdrag av någon olycklig bilist. Det hamnar i bärgarnas paddor som de nu har som verktyg.
När snön nyligen började falla hade man jobb långt in på kvällen men bärgaren Ulf Lindkvist tycker att det gick förvånansvärt bra ändå:
– Folk verkar ha varit bättre förutseende i år och hunnit sätta på vinterdäcken i tid.
Under en genomsnittsvecka så har Assistancekåren mellan 30 och 35 körningar, under en toppvecka runt 60 körningar och rekordet för några år sedan var närmare 80 körningar.
Hjälpstarter är vanliga när batteriet laddat ut, inlåsningar av nycklar, avåkningar med bärgning…
Punkteringar har blivit allt vanligare.

 

–Nya bilar saknar reservhjul så sedan 2014-15 är punkteringar ett växande problem, säger Ulf Lindkvist och Peter Granegärd har fått en förklaring av en bilförsäljare:
– Miljöpåverkan och vikten, säljs det en miljon bilar så blir det en miljon färre däck, säger han och konstaterar att punkteringarna ger den medlemsägda Assistancekåren jobb hos 158 bemannade stationer och deras anställda runt om i hela Sverige.
Vid större insatser så samarbetar man i Avesta med Assistancekåren i Sala och i Norberg med kollegorna i Fagersta och runt Säter med sina partners i Borlänge och Falun.
– Vi hjälps åt över gränserna, berättar Peter Granegärd som liksom Ulf förfasas över många bilisters hänsynslöshet när de kör förbi i hög hastighet trots att de är ute efter vägarna och jobbar med varningsblinkers påslagna.
–Sänk farten, visa hänsyn, vi vill också komma hem på kvällen. Till och med poliser med tända blåljus struntar man i, konstaterar de och hade firmans tredje medarbetare, Lennart Magnusson varit på plats i garaget i centrala Hedemora så hade han tyckt detsamma.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg och Hedemora/Säter v48

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS