ANNONS

“Just ni finns ingen skäligen misstänkt för de senaste nio rånen där förövarna är unga män, men vi är dem på spåren”, upplyser David Birgestad på polisen.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Personrånen ökar kraftigt

BORLÄNGE. Antal personrån i Borlänge har ökat med 68 procent, från 22 stycken 2016 till 37 förra året. Bakom varje siffra finns en människa som på några sekunder fått sitt liv förändrat.

Personrånen har skett både dag- och nattetid. De flesta dåden kring centrala delar som Bullermyren, Hagalund och Östermalm.
Det är inte enbart äldre som har drabbats, utan offren har varit i varierande ålder.

Det berättar David Birgestad, chef för polisens ungdomsgrupp. Han handlägger de nio senaste rånen som skett från 27 november fram till och med 6 januari i år, rån som troligen utförts av samma förövare. Sju är rubricerade som rån och två som grov stöld.
– Det finns saker som talar för att det ska vara samma personer i varierande mängd, konstaterar han.

Polisen har fått en bra bild av gärningsmännen. Antalet har växlat från två till fyra personer från nedre tonåren till 20-års åldern. I de vittnesmål som offren lämnat beskrivs männen som mörkhyade, mellan 1,60 och 1,85 centimeter långa samt mörkklädda.

Flera av dåden har skett genom att rånarna följt efter offret, dragit väskan och sedan sprungit från platsen. I vissa fall har våld varit inblandat då offret blivit omkullknuffat i samband med övergreppet.
– Det flesta rånen har skett i och omkring centrum. Det har varit väldigt uträknat. Rånarna har valt tid och plats med få vittnen, berättar Birgestad.

Polisen söker nu information från allmänheten, vittnen till händelserna eller andra iakttagelser.
– Vi saknar de sista pusselbitarna – och det är där allmänheten kommer in. De behöver inte ha sett händelsen utan andra iakttagelser och snacket på stan, helt enkelt. Allt kan vara viktiga för att vi ska komma vidare.

Birgestad berättar att de också väntar på svar från tekniska undersökningar samt på DNA-analyser.
– Positivt är att känslan av att konstellationen av gärningsmännen har upplösts. De känner sig trängda och vet att vi är dem på spåren.

Han tillägger att det absolut viktigaste är att inte fler blir utsatta, att rånen ska upphöra.
– Det är ett fruktansvärt brott att bli utsatt för, med intrånget i ens liv och rätten att inte våga röra sig fritt i sin egen stad.

Fotnot: Antal personrån i Borlänge har ökat med 68 procent, att jämföra med hela landet där personrånen ökade med totalt 4 procent (siffran är preliminär).

Publicerat i Annonsbladet (Borlänge) vecka 11 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS