ANNONS

“Klimatlådan” föreslås kosta 35 kronor.
Foto: Karin Diffner

Personal kan få köpa matlådor

LUDVIKA. Kommunal personal i Ludvika kan få börja köpa matlådor för att minska matsvinnet. Det förslaget ska politikerna i vård- och omsorgsnämnden snart ta beslut om.

Kostenheten hos vård – och omsorgsförvaltningen deltar i Dala Avfalls matsvinnsprojekt. Som ett led i detta föreslår kostenheten nu att Ludvika inför “klimatlådan”.
– Det innebär att kostenhetens personal, pedagoger i skolan och vård- och omsorgspersonal vid kommunens äldreboenden kan köpa mat efter dagens serveringen till ett självkostnadspris i sin egna medtagna matlåda, skriver tjänstemännen i förslaget.
Målet är att inte ha något svinn alls, men när det ändå blir mat kvar som inte går att spara är det bättre att sälja än att slänga, menar de.
Priset för en sådan klimatlåda föreslås bli 35 kronor, vilket ska motsvara självkostnadspris och vad andra kommuner tar för liknande lådor.
Någon förmånsbeskattning blir inte aktuell eftersom kommunen inte garanterat kan erbjuda en komplett måltid varje dag.
Förslaget har varit på remiss till social- och utbildningsnämnden och till kommunstyrelses arbetsutskott där politikerna är positiva.
Politikerna i vård- och omsorgsförvaltningen fattar det slutliga beslutet om Ludvika som många andra kommuner ska införa en klimatlåda.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS