ANNONS

Perra Sundström från Avesta har byggt egna fiskebeten i några år. I våras startade han en insamling till Njurfonden, efter att en av Perras när vänners son hade gått bort i en njursjukdom.
Foto: Pär Sönnert

Perras speciella wobbler gav pengar till Njurfonden

AVESTA. Perra Sundström från Avesta auktionerade ut sin egentillverkade wobbler, för att samla in pengar till Njurfonden.

Han fick med sig drygt 20 andra betesbyggare som gjorde samma sak och de samlade in 7 000 kronor till fonden.
För drygt ett år sedan miste en av Perra Sundströms närmaste vänner sin son i en njursjukdom. I våras ville Perra försöka göra något för att uppmärksamma njursjukdomar, genom att använda sig av sitt stora intresse för fiskebeten.

I verkstaden bygger Perra Sundström sina fiskebeten, vilket mestadels sker under hösten och vintern.

Nyligen fick Perra tips om att det bästa träet att bygga wobblers av är abachi, samma trä som bastulavar byggs av.

– Jag ville göra något för Njurfonden, till hans minne. Jag byggde en wobbler och målade den i hans favoritfärger. Sedan auktionerade jag ut den på Tradera och skrev att jag skulle skänka alla pengar till Njurfonden, berättar Perra.
Han är med i Facebookgruppen Svenska Betesbyggare, med nästan 8 500 medlemmar, och skrev där om sin idé.
– Det var drygt 20 stycken som nappade och gjorde samma sak. De tyckte att det var en fin sak att engagera sig i. Sedan var det några som inte hann få klart något bete, men de skänkte pengar ändå. Vi fick in sammanlagt 7 000 kronor till Njurfonden, säger Perra Sundström och tillägger att Svenska Betesbyggare även har en stor insamling till Barncancerfonden, en insamling som kallas Livlinan.
Vinnaren av Perras auktion betalade 600 kronor för wobblern.
– Men han skrev till mig att han tyckte att den var så fin att han skulle ha den i bokhyllan i stället för att använda den. Han vågade inte riskera att den skulle försvinna vid en fisketur, säger Perra Sundström.

Perra Sundström visar upp delar av sin verkstad som han har hemma i bostaden i Avesta.

Perra har fiskat länge och började bygga egna fiskebeten för ett par år sedan.
– Jag hade inte tänkt på det förut, att man kunde bygga om beten eller måla dem som man ville. Det är en rolig hobby, jag bygger när jag har tid, säger Perra Sundström som har en egen verkstad hemma i bostaden.
Betena byggs mestadels i furu och ek, men nyligen fick Perra tips om att bastulavar är det bästa virket.
– Träet som lavarna byggs av heter abachi och det är det allra bästa att bygga beten av. Vi håller på att renovera badrummen och när vi rev ut bastun så sparade jag lavarna, som jag nu ska bygga beten av. Det blir lite återvinning.
Hur stort är det med betesbyggande?
– Det är väldigt stort, speciellt i USA. Jag tycker att det är kul med forum på nätet där man kan ge tips och råd till varandra. Jag bygger nästan bara på hösten och vintern, då jag inte fiskar. Och jag har faktiskt aldrig kastat bort något av mina egentillverkade beten under en fisketur, säger Perra Sundström.

Publicerat i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v2

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS