ANNONS

Snart nyutbildade revisorn 24-åriga Pernilla Danielsson lär unga att spara.
Foto: Veronica Rigtorp

Pernilla vill lära unga att spara

Pernilla Danielsson sitter med i styrelsen för Unga Aktiesparare, UA, en ideell organisation som arbetar för att främja och inspirera till sparande hos unga. Något hon brinner för.

Nyligen blev lokalavdelningen Umeå, dit hon hör, utsedd till årets utbildningsavdelning med över 40 utbildningar på ett år.
När Pernilla Danielsson från Borlänge upptäckte att ekonomi kan vara ångest för många unga studenter, började hon engagera sig för att lära ut hur unga kan spara och investera.

Pernilla går masterprogrammet till revisor, så det är en ung dam som kan hantera siffror, trots sin ringa ålder.
– Högkonjunkturen har gett oss unga en skev bild av pengar. Idag går folk och fikar för 100 kronor utan att tycka att det är konstigt, säger hon och fortsätter:
– Förr eller senare går vi i recession och då är det bra att ha en buffert. Något vi kanske inte tänker på, för många av oss växte upp i bra tider.

Forskning visar att kvinnor är mindre benägna att ta risker än män. Det kan till exempel reflekteras i hur kvinnor och män i allmänhet sparar/investerar då män i större utsträckning investerar i rena aktier än kvinnor som föredrar att spara i fonder eller på räntekonton. Det leder till att kvinnor ibland kan få ut mindre av sitt sparande eftersom att aktier historiskt sett har presterat bättre än fonder och räntekonton.
– Av den anledningen har jag personligen försökt rikta in mig mot att lära fler unga tjejer att investera, i all dess form men även våga sig på att testa aktier. Och i finansvärlden är dessutom kvinnor underrepresenterade så UA kan vara ett sätt att få in fler kvinnor i den branschen då det även kan vara gynnsamt för finansbranschen att få in fler som är mindre riskbenägna.

Snart nyutbildade revisorn 24-åriga Pernilla Danielsson lär unga att spara. Foto: Veronica Rigtorp.

Lite spartips från Pernilla:
✔️ Sätt ett konkret mål för ditt sparande. Man kan även skriva ut en bild på målet/drömmen så blir det extra tydligt. Bestäm dig även för hur långsiktig du vill vara i ditt sparande eftersom att sparformen bör anpassas till när du vill ta ut pengarna.
✔️ Börja med att spara ihop till en buffert – tänk på att pengarna på ett vanligt bankkonto med noll procents ränta äts upp av inflationen (vi har cirka två procents inflation, vilket betyder att pengarna tappar två procent av sin köpkraft varje år om de inte investeras).
✔️ Gör det enkelt att spara så att det håller i längden – 100 kronor i månaden är bättre än ingenting alls (och räcker för att investera i en fond).
✔️ Gör alltid din egen analys! Vet du inte hur? Gå med i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna så lär vi er.

Fakta
Unga Aktiesparare, UA (egentligen Sveriges Unga Aktiesparares Riksförbund) är en partipolitiskt oberoende ideell förening som grundades i Sverige 1990 som en avknoppning från Aktiespararna.
UA finns till för unga upp till 28 år som vill lära sig spara smartare. Genom utbildningar, events, tidningar får medlem lära sig mer om finansmarknaden och hur man investerar.
UA verkar inom tre strategiska områden:
Att utbilda och informera förbundets medlemmar
Att erbjuda medlemmarna förmåner och tjänster
Att driva opinionsbildning och extern information
Verksamheten bedrivs till stor del lokalt i 45 lokalavdelningar uppdelade i fem regioner runt om i landet. Lokalavdelningarna ordnar aktiviteter för att medlemmarna ska få träffa företag, lyssna på föredrag, och träffa likasinnade.
Källa: Wikipedia.se och Källa: Ungaaktiesparare.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS