ANNONS

Dräneringsarbete är en av de viktigaste uppgifterna som det golfintresserade pensionärsgänget har.
Foto: John Leander

Pensionärsgänget håller golfbanan i skick

De är pensionärer. De gillar golf. Därför erbjuder sig den här gruppen på mellan 10 och 20 pensionärer frivilligt att se till att Avesta golfbana inte blir vattensjuk och igenvuxen.

Mitt på fairway vid hål 7 står klafsar ett tiotal män i mogen ålder i det våta gräset och gräver en fåra i marken för dräneringsrör. Istället för att bara ägna sin pensionärstid till allmän ledighet sköter de alltså grovjobbet med att för hand underhålla en golfbana.
Jan Johansson, som är sammankallande i Avesta golfbanas frivilliggrupp, förklarar vad det här gänget med pensionärer egentligen gör på golfbanan så här års.
– Vi gör alla enkla jobb som man egentligen gör hemma i sin egen trädgård. Vi rensar ogräs och håller snyggt i största allmänhet. Vi tar bort en massa sly och gräver en del för dränering.

Eftersom det handlar om en golfbana betonar han värdet av att ansa vid alla dessa karaktäristiska bunkrar runt greenerna.
– De måste kantskäras och renas från ogräs. De ger ett bra intryck när det kommer gäster. De är de här små grejerna. Om du inte förstår dig på golf så betyder det ingenting. Men de som kan golf ser det.

Av samma skäl rensas sly från skogspartierna. Man vill ha skogen kvar kring banorna, men man ska kunna se igenom den. Mycket att stå i med andra ord och frivilliggruppen behövs, enligt Jan Johansson.
– En golfklubb i den här storleken skulle aldrig klara att hålla banan i skick utan ideell hjälp. Vi kör en dag i veckan i fyra timmar. Är vi tio så blir det en heltidstjänst för en vecka. Totalt jobbar vi så att det blir ungefär 1500-2000 timmar per år.

Att det har gått att få ihop en så pass stor grupp, där kärnan består av ungefär 10-12, har också sin förklaring.
– Det finns personer i vår ålder som skulle titta på oss som om vi vore från en annan planet om vi bad dem jobba frivilligt så här. Men de flesta av oss är föreningsmänniskor sen gammalt. Att göra det här jobbet själv är tråkigt. Men vi gör alla tråkiga jobb med glädje, säger Jan Johansson och ler, innan han till sist passar på att göra ett tillägg.
– Det finns plats för fler att vara med.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS