ANNONS

“Vi hoppas pengar ska komma väl till pass”, sa Hans G Holmén när han överlämnade den stora checken på 10 000 kronor till kvinnojourens verksamhetschef Filippa Kans.
Foto: Veronica Rigtorp

Pengar som gav guldkant under julen

Brödralogen 107 Tunabygden/Odd Fellow överlämnade 10 000 kronor som gåva till kvinnojouren. Välbehövliga pengar som kom väl till pass under julen.

– Vi bestämde för några år sedan att rikta vårt stöd till kvinnojouren och Ria, berättar Hans G Holmén, undermästare i Brödraloge 107 Tunabygdens Odd Fellow.
Nu var det kvinnojourens tur att få ta emot pengachecken som den här gången uppgick till hela 10 000 kronor.
– Hoppas det ska bidra till er verksamhet, sa Hans G Holmén och överlämnade den stora checken.
– Pengarna kommer väl till pass för att ge guldkant på vår jul, svarade kvinnojourens verksamhetschef Filippa Kans som mottog gåvan.

Hon passade också på att skicka med ett tack till de som bidragit med pengarna.
– Det är ett jätteviktigt tillskott till jul, så blir det någon form av jul på boendet också. Så det är väldigt välkommet.
Julklappar, någon julblomma och godis var några förslag på vad pengarna kunde användas till för att förgylla julen på boendet.
– Och så till julmat, om vi inte har turen att någon restaurang skänker det till oss.
Med gåvopengarna har Kvinnojouren större frihet, än med de öronmärkta som behövs till andra delar i verksamheten.
Kvinnojouren har haft ett extra tryck under våren och hösten, med bland annat många nya kvinnor som har hört av sig.

De kvinnor som redan lever i utsatthet, lever nu i utsattheten hela tiden, i och med pandemin.
– Vi märkte ett ökat antal av incest när gymnasieskolorna stängde i våras, berättar Filippa Kans.
Tjejjouren har också haft ett högre tryck med psykisk ohälsa och mer utsatthet av våld inom familjen och partners.
– Barn som lever i våld flyr undan till aktiviteter. Nu dras dessa möjligheter in och de blir ju kännbart på alla plan, förklarar Filippa Kans.
Julen är en extra sårbar tid, speciellt i år när släkten kanske inte kommer, som annars dämpat våldet. Men när de uteblir, då blir också utsattheten med våld inom familjen högre.
– Vi har fullt i vårt boende, men ingen som vi fått säga nej till utan det har gått att lösa, avslutar Filippa Kans innan hon cyklar iväg med den stora gåvochecken.

Odd Fellow Orden
Odd Fellow Orden är en religiöst och politiskt obunden organisation som finns över hela världen. I Norden och Sverige har Odd Fellow länge haft ett starkt fäste. I Sverige finns idag 289 broder- och systerloger. I Sverige har Odd Fellow cirka 40 000 medlemmar.
Odd Fellow strävar efter att göra världen bättre för alla genom att se varandra som bröder och systrar och Odd Fellows arbete präglas av denna grundsyn.
Brödralogen nr 107 Tunabygden i Borlänge instiftades 1935 och har idag drygt drygt 90 bröder. I logens arbete ingår att ge stöd till olika ändamål och verksamheter som ligger i linje med Odd Fellows grundvärden.

Källa: Hans G Holmén/Odd Fellow

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS