ANNONS

Konditor Sandra Andersson och Café Wahlmans ägare Marita Gunnarsson visar upp Peder Svensson-bakelsen.
Foto: Pär Sönnert

Peder Svensson uppmärksammas med en egen bakelse

HEDEMORA För att hylla Peder Svensson har Café Wahlman tagit fram en bakelse i hans ära. Arkitekten bakom bakelsen heter Sandra Andersson. “Klart att vi måste lyfta fram våra lokala kämpar”, tycker Marita Gunnarsson, som driver kaféet.

1521 stod det berömda slaget vid Brunnbäck, utanför Avesta. Enligt en text på Avesta kommuns hemsida ägde huvudslaget rum på Sonnbo hed, där riksväg 70 passerar förbi Torp.
Bergsmannen Peder Svensson, från Vibberbo utanför Hedemora, utsågs av Gustav Vasa till hövitsman för befrielsekriget mot danskarna. Hären som leddes av Peder Svensson besegrade danskarna vid Brunnbäck.

På Nationaldagen, den 6 juni, uppmärksammas den historiska händelsens 500-års-jubileum i Brunnbäck där bland annat landshövding Ylva Thörn och försvarsminister Peter Hultqvist (S) medverkar.
Men även i grannkommunen Hedemora uppmärksammas händelsen. På Café Wahlman har konditorn Sandra Andersson tagit fram en Peder Svensson-bakelse.
– Jag är väldigt historiskt intresserad och vi tyckte att det var självklart att vi skulle lyfta fram våra lokala kämpar, säger Marita Gunnarsson.

 

Peder Svensson-bakelsen innehåller: Mazarinbotten, vit chokladpannacotta, limemarinerade jordgubbar och halloncréme.

I början av april var det premiär för bakelsen.
– Troligen skedde slaget i början av april 1521, så vi hade bakelsen färdig till dess. Det är en fantastiskt god bakelse med somriga smaker, säger Marita Gunnarsson.
– De går åt. Det var en utmaning att göra bakelsen, men det blev riktigt bra. Vi kommer nog att ha kvar dem hela sommaren, säger Sandra Andersson, som får mycket beröm av sin chef.
– Det är perfekt att ha en så duktig konditor som Sandra. Jag går till henne med mina idéer och så säger hon ”Det är väl bara att testa”. Och det blir så bra. Det bästa av allt är att jag får provsmaka allt som hon bakar, säger Marita Gunnarsson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 22, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS