ANNONS

Falustationerade fritidspedagogen Mathias Wahlström är författare till nya barnboken “Modig på riktigt – en bok om vänskap, rädslor och självkänsla”.
Foto: Sonny Jonasson

Pedagogisk barnbok tryggar tanke och känsla hos de små

FALUN. Tryggande tänk i tidig ålder. Att närma sig innebörden av att vara “modig på riktigt”. Fritidspedagogen Mathias Wahlström är författare till en tanke- och känslomässigt stärkande bok tillägnad barn i yngre skolålder. – Har jobbat inom skolväsendet sedan jag var 20 och ser ständigt hur många barn har problem med självkänslan, konstaterar genuint engagerade Wahlström.

Produktiviteten förmedlad via den Wahlströmska pennan är av tämligen intensiv natur.
Och med ett uppsåt tänkt att nu komma barn i åldrarna 6-9 år tillgodo.
Självkänsla och trygghet är framträdande ledord och ledstjärnor i en gärning baserad på erfarenhet, kunskap och välvilja.
– Har sett mycket av det här över tid. Har fått insikter jag sätter ord på för att lyfta dessa viktiga inslag i barns tillvaro, berättar Falusonen Mathias.
Och vidareutvecklar:
– Jag vill bland annat belysa vikten av att kunna ta ett litet steg åt sidan och se en situation från andras perspektiv. Det är vanligt att man reagerar i ren frustration, med resultatet att sinnet dunklas och kapaciteten minskas.

Scenarion sannolikt välbekanta för såväl gammal som ung, och i sammanhang nära barns tillvaro målar Mathias en bild baserad på praktiska studier i ämnet.
– Ja, och i centrum hittas en godispåse, skrattar han hjärtligt.
Varpå han exemplifierar ett större tankegods utifrån nämnda incident.
– Det ena barnet säger generöst till sin kompis att “du får ta hur mycket du vill”. Och då tar denne kompis allt godis i påsen. Med stor bestörtning som påföljd hos godisets ursprunglige ägare.
Efter en kortare reflektion och tidigare nämnda, psykologiskt betingade lilla kliv åt sidan, uppnås glädje och samförstånd framför ilska och affekt.
– Precis. I stället för att gå i clinch med varandra så gläds de båda åt att de gillar samma sorts godsaker och att de nästa gång kan dela på godiset, förklarar Mathias storheten i till synes små åthävor av lugnande börd.
Och inflikar:
– Det finns vinster att hämta i att låta känslorna landa och inte omedelbart bygga fakta enbart utifrån åsikt.

Han redogör för bokens fundament som omfamnas av just titeln “Modig på riktigt”.
En ändamålsenligt och fängslande stilsäkert illustrerad utgåva som till såväl stoff som formgivning torde tilltala både barn och vuxen.
– Den handlar om flickan Liv Modig. Om hennes tankar, känslor, familj och vänner men även om dig som läsare, ditt liv och dem du bryr dig om, berättar Mathias.
– Varje kapitel följs upp med några funderingar och frågor att samtala om. Tror att den kan vara en tillgång i fråga om vänskap, rädslor och självkänsla.

Han knyter an till ämnets många tänkvärda tentakler.
Som står att finna inte minst i skolans för barn och ungdomar så viktiga kontext.
Mathias är utbildad fritidspedagog och äventyrspedagog samt aktiv som ungdomsledare i den lokala innebandyn.
Erfarenheter som skapar bas för böcker riktade att öka barns välmående, att se människan som den är och förvandla begränsningar till styrkor.
– Tycker att den här diskussionen bitvis saknas i skolans värld, reflekterar Wahlström och ger ytterligare exempel på tankeverktyg som kan skapa trygghet hos barn.
– Bara för att jag tänker en galen tanke, betyder det ju inte att jag ska genomföra den eller bli rädd för mina tankar. Man har makten att låta bli att göra dumma saker, och jag vill främja vetskapen och insikten om detta.

Han betraktar “Modig på riktigt” som skönlitteratur med utbildande funktion.
Den röda tråden är ambitionen att främja positivt laddade värden i barns tillvaro och personliga utveckling.
Mathias, vars CV också innefattar titeln som certifierad coach i strävan att hjälpa individer nå klarhet och tillit till sina inre förmågor, har under året även författat ”Dina Superkrafter – en bok för inre balans och klarhet”.

Anslaget får nu således en väl förankrad fortsättning i och med flerdimensionellt barnvänliga “Modig på riktigt”. Boken hittas via en mängd onlinebokhandlare och är skriven på kvällstid utöver Mathias dagjobb på en skola i Falun.
– De här begränsande fenomenen känns ju igen i såväl barns som tonåringars och vuxnas liv. “Vad ska andra tänka?”, återger Wahlström ett av de sannolikt vanligast förekommande orosmomenten i människors tankar och känslor.

Han sammanfattar i en helhet som förenar omtanke med konstruktiv metod.
– Vill ge möjlighet att skingra de här tankarna som ibland liksom står i vägen, och att de unga i stället stärks i sin tillit till den egna förmågan.
– Ett engagerat försök att skapa ökad trygghet hos barn, avslutar Mathias Wahlström.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS