ANNONS

“Peace & Love var årets höjdpunkt”

Vid den här tiden brukade jag förr om åren vara i full gång med festival på hemmaplan. Peace & Loves glansdagar för ett decennium sedan (ja, visst låter det orimligt?) var årets höjdpunkt i Borlänge.

Men då festivalen envisades med att krocka med majstångsresningen i min hemby Bäsna (där stången av hävd alltid reses på lördagen veckan efter midsommar) inträffade flera intressekonflikter.
När långväga gäster i form av studiekamrater från Småland var på besök i Borlänge vid Peace & Love passade jag såklart på att erbjuda dem att bevittna en majstångsresning i Dalarna, som ett avbrott i festivalandet.
Givetvis skedde transporten till och från Bäsna i pappas ljusgröna Buick Riviera -71, för att maximera upplevelsen av sommar i Dalarna.

Som återkommande besökare var det häftigt att uppleva hur Peace & Love växte från att bara bestå av ett par scener på krogarna och Stationsgatan till att sträcka sig över nästan hela Borlänge centrum och hela vägen bort förbi Galaxen och till Utopia, den största scenen, mot Ringen.
Och att se strömmen av människor som kom traskande i en lååång rad från Resecentrum och mot centrum fick mig nästan att nypa mig i armen. För att inte tala om all festivalmat som dukades upp i vagnarna längs Jussi Björlings väg. Langos! Vildsvinskebab! Oxrullader! Belgiska våfflor!
Och artisterna vi fick uppleva. Tänk att Jay-Z (och Beyoncé!) besökte Borlänge, samt namn som Bob Dylan, Iggy Pop, Alice Cooper, Sex Pistols och många många andra. Det är nästan så man knappt tror på det själv.

Men allt har ett slut, brukar det heta, förutom P&L som fick två… Våren 2013 kom beskedet om att Peace & Love gått i konkurs. Jag minns hur detta genialt skildrades på Borlänge Tidnings förstasida med en dödsannons för festivalen.
Peace & Love kom dock tillbaka redan året efter och jag tycker att den återuppståndna festivalen nådde en lagom nivå ett par år senare. Dessvärre gick festivalen i graven på nytt 2020 och jag hoppas att Alive festival, som planerades att hållas i år, blir en ny festivalupplevelse i stan fram-över.
Biljetten till den inställda festivalen 2013 har jag faktiskt kvar ännu. Den ligger i lådan i natttygsbordet, som ett fysiskt minne av alla 15 Peace & Love-festivaler jag besökte. Men de riktiga festivalminnena, de är för evigt lagrade i min interna minnesbank.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS