Jesper Johansson, Per-Olof Österberg och Pasi Paavola framför Pasis Hudson från 1948.
Foto: Maria Karlsson

Pasi har två yrken som han gillar – ”Fantastiska jobb”

BORLÄNGE. Han sa upp sig från ett välbetalt arbete som chef på en juridisk sektion på Transportstyrelsen, för att göra det han tycker är allra roligast – att bygga om entusiastbilar. – Jag jobbar kvar halvtid på Transportstyrelsen, men inte som chef längre. Jobbet jag har där är också fantastiskt, men jag tänkte att jag nog inte ska vara byråkrat hela livet, säger Pasi Paavola från Borlänge.

Pasi är utbildad civilingenjör inom fordonsteknisk och driver nu Pasi Kustom i en lokal i Romme. Där renoverar han och bygger om bilar som exempelvis Chrysler, Dodge, Hudson och Cadillac. I mån av tid gör han även plåtarbeten på vanliga bruksbilar.
Ordet kustom i företagsnamnet kan fritt översätta till ”personlig prägel”, eller att han gör om bilar efter kundens önskemål.
– Jag tycker om att bygga om bilar, till exempel min egen Dodge, som jag har sänkt taket på med sju centimeter. Poängen för mig är att det inte ska synas att något är omgjort. De som ser bilen ska tänka: Det är finare än standard men jag fattar inte varför, säger Pasi med glimten i ögat.
Att byta ut en rostig plåt mot en ny och knacka till den så den får samma form och utseende som originalet är ett hantverksmässigt arbete och kräver en viss konstnärlig förmåga, enligt Pasi.
Förutom plåtarbeten till bilar tar han även emot beställningar på annat som kanske ska ha ett personligt utseende, som ett snyggt gnistskydd framför öppna spisen eller olika trädgårdsdetaljer i plåt.
Pasi visar en maskin som bland annat gör det möjligt att dekorera ett plåtarbete, men i första hand är den till för att göra nedsänkningar i plåten till ett bilgolv. Det behövs för att plåten ska bli styv och inte fjädra upp och ner och ge ljud ifrån sig.

Jesper Johansson söker efter fel på elsystemet på en Galaxie.

Från början tänkte Pasi driva plåtverkstad men det blev en så pass stor lokal så han installerade en lackbox eftersom det fanns en efterfrågan bland kunderna om att få sina bilar lackerade. Per-Olof Österberg anställdes för att sköta den biten.
– Nu kan jag jobba med plåt, som jag tycker är roligt, och Peo gör det han tycker är roligt, säger Pasi.
Om kunden vill kan Pasi och hans medarbetare göra allt, från förarbete till lackering, på en bil som ska renoveras, men ofta brukar ägarna till entusiastbilar gilla att själva skruva med sina bilar, enligt Pasi.
– De som vill minska kostnaderna för en renovering kan exempelvis slipa bort gammal färg själva. Det är arbetsintensivt men inte svårt att göra bilen plåtren.

Pasi Paavola vid maskin som bland annat gör nedsänkningar i plåt.

När det blev däckbytarsäsong skaffade Pasi maskiner och anställde Jesper Johansson för att erbjuda den tjänsten.
Den här säsongen blev det inte så många däckbyten men Pasi hoppas på fler kunder till våren.
– Jesper är också duktig på att byta kopplingar och lampor eller laga bromsar och avgassystem med mera på vanliga bruksbilar, så det erbjuder vi nu.
Pasi är medlem i Yankee Car Club, YCC, i Borlänge och hans prioritet på verkstaden är gamla entusiastbilar. Han åker själv dagligen i en Dodge från 1958.
Hur ser du på klimatfrågan?
– Bilarna tar inte så mycket mer bensin är en vanlig bil och sen beror det ju också på hur man kör. Kallstarter tar ju mer, liksom om man gasar på, säger han.
– Jag hade också en Cadillac cabriolet som jag tänkte kunde vara frän att konvertera till elbil, men längre än så har jag inte kommit.
Ett annat av hans argument är återanvändning. Frågan är alltså vad som är bäst ur miljösynpunkt, att tillverka helt nya bilar eller att laga och använda de som redan finns.

Pasi Paavola kör en Dodge från 1958.
Bilgolv med nödvändiga nedsänkninger i plåten.

MARIA KARLSSON

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS