ANNONS

Paradisparken i Borlänge.
Foto: Sofia Stenberg

Paradisparken nominerad till Planpriset

Paradisparken i Borlänge är en av fyra som kan vinna Sveriges Arkitekters Planpris 2020. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisationen för alla Sveriges arkitekter och arkitektstudenter. De arbetar på uppdrag av sina medlemmar för att skapa bästa möjliga villkor för arkitekternas yrkesutövning.
De arrangerar bland annat Planpriset, som ett av flera priser som genomförs årligen, och Borlänges bidrag i tävlingen är Paradisparken i Borlänge.

Juryns motivering:
“I arbetet med stadsdelsparken i Tjärna Ängar ser vi ett ställningstagande för social hållbarhet, där barn och unga fått spela huvudrollen. Vi ser också ett idogt och långsiktigt arbete för att få till ett hållbart resultat. Utan att reducera hela projektet till utmaningar om trygghet och säkerhet har dessa frågor hanterats genom en bred samverkansprocess – i dialog med boende, föreningar, polisen och förvaltningar inom kommunen, med Borlänge Energi som proaktiv aktör.
Arbetssättet har lett till en process med modiga avvägningar, där många perspektiv tagits tillvara och har en styrka i att delvis låta de olika funktionerna interagera. Ett permanent konstverk sprunget ur ett inkluderande projekt i det närliggande området, odlingslotter med vuxen närvaro i anslutning till en lekpark, en bollek direkt intill lekparken gör att äldre syskon kan hålla koll på yngre. Borlänge har jobbat brett och smart med stadsdelsparken, med begränsade resurser, och resultatet har fått stor betydelse för hela området. Det främsta beviset är förstås hur välanvänd parken redan blivit.”

Projektfakta
Ansvariga:
Gabriel Barrioz, planchef, Borlänge kommun
Katarina Nilsson, landskapsarkitekt LAR/MSA, Borlänge Energi – Tidiga skisser, projektledare.
Sofia Stenberg, landskapsarkitekt LAR/MSA, Borlänge Energi – Projektledare, projektör, byggledare.
Mariam Ghasemi, planeringsarkitekt MSA Borlänge kommun – Ansvarig planhandläggare.

Byggherre:
Gustaf Högkvist, Stadsmiljöchef Borlänge kommun.
Medverkande:
Tuva Jones och Deike Ladwig, Tyrens – Ljus.
Hedemora mark – Markentreprenör.
Annika Heggem, markingenjör Borlänge kommun – Fastighets- och exploateringsfrågor.
Projektkostnad: 35 miljoner kronor.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS