ANNONS

En enig tingsrätt friade Ludvikabon från misshandel eller vållande till kroppsskada.
Foto: Karin Diffner

Pappa friad efter ingripande mot elev

LUDVIKA. En Ludvikabo i 40-årsåldern frias från misshandel efter att ha ingripit i ett slagsmål mellan två elever. En pojke skadade sig men Falu tingsrätt anser inte att det är bevisat att det var Ludvikabons fel.

Händelsen inträffade hösten 2019 då elever vid en skola i Ludvika kommun hade friluftsdag. Två elever började slåss på ett sätt som i domen beskrivs som “mer våldsamt än vad som är normalt för pojkar i den åldern”. Anställda på skolan ingrep men lyckades inte få kontroll över situationen.
Ludvikabon som befann sig på friluftsdagen i egenskap av förälder till andra barn ingrep också och lyckades avbryta slagsmålet. Därefter hade skolpersonalen i samråd med den ena pojkens målsman beslutat att han skulle skjutsas hem i skolans bil. Mannen försökte då lyfta in pojken i bilen och i samband med det skrek pojken att han hade ont i benet.
Vid sjukhusbesök konstaterades att pojken hade en spricka i ett knä och en mjukdelsskada i anslutning till skadan.

Pojken själv har i förhör sagt att mannen tog ett tvångsgrepp på honom och sedan försökte knuffa in honom i bilen. Enligt pojken satte han sig då till spjärn mot bilen och skrek att benet höll på att brytas men utan att mannen lyssnade.
Mannen har sagt att pojken aldrig var mellan honom och bilen och att han inte gjort något som skulle kunna orsaka knäskadan. Han ville inte skada pojken utan bara hjälpa till och lugna ner situationen.

Mannens berättelse får också stöd av skolpersonal som fanns på platsen. Dessutom skulle, enligt rättsintyget, pojkens skador också ha kunnat uppkomma av att han blivit sparkad under slagsmålet eller sparkat själv i den “tumultartade” situation som följde efteråt.
40-åringen var åtalad för misshandel alternativt vållande till kroppsskada men frikänns nu alltså av en enig tingsrätt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS