Nationalteatern är bokade till sommarens premiär för Alive i Borlänge. “Vi älskar ju detta”, säger trummisen Håkan Nyberg (trea från höger i bild) om värdet i att fortfarande spela tillsammans.
Foto: Björn Lindberg

Alive avlossar tung bokningsbomb – Nationalteatern till Borlänge

BORLÄNGE. Alive presenterar nu en tung trio artister till ett finmejslat festivalprogram. Och detta med en knall av klassikerstatus. Nationalteatern är en av de spikade akterna. I en exklusiv intervju för Annonsbladet Dalarna berättar bandets batterist Håkan Nyberg om nuläget och sommarscenarion för ett av Sveriges mest legendomsusade kulturfenomen. – Vi har lyckats överbrygga generationsgränser och har en publik av både tonåringar, vuxna och lite äldre. Det känns ganska fantastiskt, konstaterar en spelsugen taktchef.

Till tredagarsbonanzan i Borlänge centrum avtäcker nu Alive Festival ytterligare tre akter som tar plats på agendan den 7-9 juli.
Punkrocktitanerna tillika lokalt ättade melodihjältarna Mimikry, kulörta hårdrocksdynamiten Thundermother – och Nationalteaterns Rockorkester.
Sistnämnda gör årets enda schemalagda dalastopp i Borlänge.

Nationalteatern som begrepp tar sin början redan 1969 och har tillägnats både teater och rockmusik.
Teatergruppen lämnar scenerna under 90-talets första hälft, men rockorkestern har genom åren flertalet gånger återuppstått och aldrig riktigt lämnat listor över livefavoriter och låtskatter för mången rock- och proggkonnässör.

I fjol dokumenterades dessutom Nationalteaterns långa och många förehavanden i SVT:s och Pontus Hjorthéns “Vi är barn av vår tid – en film om Nationalteatern”.

Håkan Nyberg krokar arm med den musikaliskt tongivande ensemblen 1978.
– Ja, hur länge sedan är det… 44 år? Det är ju egentligen helt otroligt, skrattar den välrenommerade trumslagaren åt tidens förmåga att flyga fram.
Fjolårets planerade livesväng blev det av pandemiskäl tyvärr inget med. Denna konserthusturné har i stället flyttats till den här sidan årsskiftet och är tänkt att genomföras under senvinter och vårkant.

Håkan Nyberg upplyser att man så sent som för ett par veckor sedan beträdde scengolvet på Göteborgs Stadsteater.
Detta under banér av evenemanget “Göteborg Sound”.
– Vi gjorde det helt orepade, det var bara Dageby som pluggade in någon text lite extra, berättar Håkan som i sällskap med just Ulf Dageby i dag är rockorkesterns två återstående originalmedlemmar.
– Det är tråkigt att bara sitta och rulla tummarna, och det gav definitivt mersmak inför våren och sommaren.

Från sitt och hustruns lantställe på ön Ven, belägen mellan Sverige och Danmark och tillhörande Landskrona kommun, bjuder Nyberg inblick i det kreativa och känslomässiga klimat som präglar bandet av årgång 2022.
– Det är verkligen en fin miljö att befinna sig i. Och bandet som i år ger sig i kast med konserthus som festivaler är detsamma som 2018, då vi senast var ute och spelade.

Han konstaterar i munter ton att det råder stor efterfrågan på biljetter till orkesterns framträdanden och att det finns en iver från musikanterna att åter gestalta en diger skapandekatalog i liveupplaga.
Förutom Håkan Nyberg och Ulf Dageby listar nu Nationalteatern Kalle Gustafsson Jerneholm, Ulf “Vinyl” Stenberg, Håkan Svensson, Matilda Sjöström och Mattias Hellberg.

“Vi har lyckats överbrygga generationsgränser, vilket känns fantastiskt”, säger Håkan Nyberg om Nationalteaterns breda publik. Foto: Dreamstime

Nyberg vittjar tänket bakom liverepertoaren.
– Vi har 18-20 låtar som kan liknas vid en gemensam grund som känns bra för oss. Sedan kryddar vi nog lite med Dagebys egna låtar.
– Och det är alltid en speciell puls kring en festival, där man oftast har en speltid kring 75-90 minuter att forma låtlistan efter, utvecklar han.

Håkans medryckande metoder vid slagverkscentralen lotsar monumentala alster som “Barn av vår tid”, “Kolla kolla”, “Livet är en fest”, “Vi fortsätter spela rock ‘n roll men vi håller på att dö” och den episka “Rövarkungens ö”.
Ett mastigt CV blomstras också av meriter från tv-klassiker som “Solstollarna” och “Toffelhjältarna”. Därtill banden Lotus och Storm samt insatser bakom Mikael Wiehe och Björn Afzelius.
– Har även en bluestrio där jag spelar tillsammans med min son Pontus, redogör han.

Lirandets långa lianer knyter även allianser med dalamusiker.
– Ja, jag har lirat med Olle Nyberg och har god kontakt med Clas Yngström. Förutom alla konsertminnen från Dalarna så finns i min familj även en viss koppling till Gagnef, fortsätter Håkan på rungande varm och tillmötesgående skånska.

Den i dag 69-årige musikern är ett av många vitala element som i dag förkroppsligar det tonala manifestet Nationalteaterns Rockorkester.
Som i mångt och mycket närvarat i mer än fem decennier och där några av de tidiga, tongivande medlemmarna tyvärr gått ur tiden.

Ovan nämnda turné – döpt till “Sista chansen” – står alltså snart för dörren och samma turnés virvlande festivalsvans tar dem sedermera till Borlänge och Alive.
Nationalteatern angör således Dalarna på vad som i teorin kan vara sista svängen i större format.
Håkan Nyberg låter dock meddela att livegnistan alltjämt glöder.
– Vi har inget planerat efter den här sommaren. Men vi är inte där än, att lusten till musik och orkestern sinat, framhåller han.

Och placerar ett rytmiskt välorienterat hjärta i centrum för en konversation honom och långtida bandbrodern Ulf Dageby emellan.
– Vi har pratat om det här, jag och Dageby. Att det är och har varit en så stor del av ens liv. Till och med längre än något av våra äktenskap. Vi älskar ju detta, säger Håkan Nyberg.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS