ANNONS

Karin Bergkvist är populär och här är det konkurrens om uppmärksamheten.
Foto: Rose-Marie Eriksson

På Asgårds stuteri och ridskola väntar ruskiga tider

KRYLBO Sista lördagen i oktober planeras det för många hemskheter på Asgårds stuteri och ridskola i Krylbo. Då får hästverksamheten stå tillbaka för en spökjakt som brukar locka flera hundra besökare.

Karin med gårdens stolthet den elitpremierade welsh mountainhingsten Salsta Splendid.
Makarna Karin Bergkvist och Niklas Johansson laddar för en rysligt rolig spökjakt på gården.
– Förra året fick vi ställa in på grund av pandemin men nu är vi redo och det här blir femte året med spökjakt, säger Karin Bergkvist som bor och verkar på gården tillsammans maken Niklas Johansson och tvillingsönerna Oscar och Edvin.

Det första som hörs är ett högljutt kvackande från gårdens mignonankor. De är små, söta och finns i många olika färgvarianter. På gården finns även kor och får och i hagarna finns runt 30 welshponnyer i olika sektioner.
– Vi har tre av de fyra sektionerna, welshponny, welsh mountains och welsh cob och vi har fyra avelsgodkända hingstar. Men vår kärnverksamhet är jordbruket med 100 hektar växtodling, säger Karin Bergkvist.

Gårdens stolthet är Salsta Splendid som är den enda nu levande elitpremierade welsh mountain-hingsten
– Det är ingen häst vi äger men han ingår i avelsarbetet. Det är en riktig kändis och han har varit med i både Globen och på Friends arena, säger Karin Bergkvist och fortsätter:
– Ridskolehästarna består både av valacker och ston. Vårt mål är att alla avelsston även ska fungera som trevliga ridskolehästar. Det år stoet får föl tar hon såklart ledigt från ridskolan.
Karin påpekar att hon tycker det är så kul att få vara med och se rideleverna utvecklas till både duktiga ryttare och kloka hästmänniskor.
– Vår filosofi är att ryttarna parallellt med sin egen ridning även ska få lära sig att träna hästen så att den trivs och blir hållbar.
Själv började Karin att rida när hon var sex år och idag är hon 40 så erfarenhet saknas inte. Hon kommer ursprungligen från Järfälla och flyttade till gården 2005 medan maken Niklas, som är från Öland, flyttade hit lite tidigare.

Ingen tidigare koppling till Dalarna?
– Jo, mina föräldrar hade sommarhus i Hede så det här känns som hemma.
Djur har alltid funnits i Karins liv och hon har också jobbat som ridlärare och är utbildad inom ledarskap och pedagogik.
– Det är kul att kunna ha egen uppfödning och driva ridskola för alla åldrar. Welshponnyn är en allroundhäst och följer med ryttaren upp i åldrarna då det finns fyra sektioner med olika mankhöjd.
Aktiviteter och ridskoleverksamhet pågår veckans alla dagar utom på fredagar. Under sommarlov och en del andra skollov är det ridläger med deltagare från stora delar av Sverige.
– I år har vi firat tioårsjubileum för ridlägren medan ridskolan har varit igång i cirka nio år.

Jobbar ni heltid på gården?
– Nej, maken jobbar faktiskt heltid utanför gården och jag jobbar 80 procent på ABF Dalarna. Men vi har lite oregelbundna tider så vi kan hinna med arbetet på gården också. Sen är våra 15-åriga söner Oscar och Edvin guld värda och de hjälper till med allt.
Närmast väntar en spökjakt och den 30 oktober är det rustat för många kusligheter på gården.
– Egentligen gillar jag inte halloween men jag gillar att arrangera och det får jag göra i samband med spökjakten. Med åren har jag kommit att uppskatta detta arrangemang mycket.
Karin berättar att det börjar med stora spökrundan som är riktigt läskig och skrämmande även för vuxna.
– Målsman får avgöra om de törs ha med barnen. Sen har vi en mindre spökrunda som är barnanpassad. Vi kommer också att ha flera aktiviteter för lättskrämda och för de mindre barnen.
Ett populärt inslag är Café Flygande kvasten där det serveras bakverk med halloweentema.
– Det är många som hjälper till med att baka. Ett måste är kattlådan som är riktigt läskig och barnen älskar den. Då har vi smulade digestivekex som kattsand och sen fyller vi på med chokladbajs. Den måste vi ha med varje år.

Karin berättar att vid förra spökjakten sålde de 600 biljetter till de olika barnaktiviteterna och cirka 400 personer gick stora spökrundan.
– Det här har blivit så populärt och det kommer folk från flera andra kommuner. Det är eld, skrik och fart men det är inget som stör hästarna och de håller sig på avstånd.
Det krävs en hel del förberedelser och på frågan hur lång tid det tar blir svaret:
– Spökjakten börjar jag att tänka på och planera för direkt efter sommarens ridläger. Nu ser vi verkligen fram emot den 30 oktober och vi kör igång klockan 18.00, säger Karin Bergkvist.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS