ANNONS

Britt Hjertton ogillade starkt matsvinnet och tyckte att de borde finns bättre sätt att ta hand om mat än att slänga den, det slutade med att Pingstkyrkan nu får mat från lokala handlare som de sedan kan dela ut till behövande familjer.
Foto: Mikael Eriksson

Överbliven mat samlas i matkassar

HEDEMORA. Varje vecka hämtar 35 familjer kassar fyllda med matvaror hos Pingstkyrkan i Hedemora. Det är mat som skänkts av lokala handlare och som i stället för att kastas kommer till nytta.

För runt ett år sedan började Britt Hjerttons tankar snurra kring detta med maten och det stora svinn som är.
– Jag gillar inte att mat kastas, säger hon där vi sitter i Pingstkyrkans lokaler.
Mat som dömts ut bara för att förpackningen fått sig en törn eller att förbrukningsdatumet passerats eller är på väg att passeras.

Samtidigt finns det familjer som inte har råd med mat och behöver hjälp. Det kan vara sjukskrivna, arbetslösa eller nyanlända personer som har det tufft ekonomiskt. Britt började samtala med andra medlemmar i Pingstkyrkan om att de borde göra något. Då Pingstkyrkan i Avesta sedan länge har ett samarbete med butikerna att få hämta mat och sedan dela ut den till behövande styrdes kosan dit för ett studiebesök.

Som av en tanke hörde Lidl i Hedemora av sig till Britt Hjertton, detta då de i sin tur fått höra om det samarbete som Lidl har med Pingstkyrkan i Avesta. Detta blev lite av startskottet för arbetet med att dela ut matkassar i Hedemora. Under det år som snart gått har fler lokala handlare anslutit sig och förser Pingstkyrkan med mat.

Varje dag hämtas olika matvaror vid butikerna, varorna kontrolleras och sorteras upp i olika kassar. Det handlar om allt från godis till konserver, pasta och mjöl.
– Vi ger av det vi får, säger Britt.
Hanteringen har även godkänts av kommunens livsmedelskontrollant.
– Första gången var det 12 familjer som kom för att hämta en matkasse, i dag har det växt så vi har 35 familjer som kommer, det är också vad vi mäktar med, säger Britt.

Det är inte enbart från centrala Hedemora som det kommer familjer, utan de tar bussen från Garpenberg, Vikmanshyttan och Långshyttan för att få sin beskärda del.
Är det något som hon önskar sig så är det att de skulle få in lite mer basmatvaror.
Matkasseutdelningen har utvecklats till ett ekumeniskt samarbete med Vasakyrkan. Detta då Lillemor Persson numer finns på plats och ger familjerna en möjlighet att få ta med sig en del kläder och skor.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 08 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS