ANNONS

De som hade skaffat digital brevlåda senast den 25 februari får deklarationen dit mellan den 3-9 mars.
Foto: Annonsbladet

Över en miljon hade deklarerat efter första dagen

DALARNA. Den 16 mars öppnade årets deklaration. Och det slogs rekord direkt – över en miljon personer deklarerade digitalt redan efter första dagen. En orsak kan vara att alla i år har kunnat se sin deklaration genom att logga in på skatteverket.se redan den 10 mars.

Fram till midnatt första dagen var det 1 040 000 personer som hade deklarerat, mot 766 000 motsvarande tidpunkt förra året.
– Alla har kunnat logga in och titta på sin deklaration från den 10 mars i år och har alltså redan haft en vecka för att gå igenom deklarationen. Vi hade också rekord på antalet personer som fick deklarationen tidigt i digital brevlåda i år. Det har säkert bidragit till att rekordmånga deklarerat första dagen i år, säger Jessica Mascareigne, deklarationsexpert på Skatteverket.

Totalt är det i år 8,1 miljoner personer som ska deklarera. Den som bara ska godkänna och gör det utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars kan få eventuell skatteåterbäring redan den 7-9 april.
Det går att godkänna med telefon eller dator, genom att sms:a, ringa eller deklarera i e-tjänsten eller Skatteverkets app.
– Kom ihåg att också anmäla bankkonto för utbetalning ifall det inte redan är gjort, påminner Jessica Mascareigne.
Mer än tre av fyra, cirka 6,3 miljoner personer, skulle kunna godkänna sin deklaration, ifall de inte har avdrag eller extra inkomster att redovisa. Av dem är det 4,8 miljoner som har pengar att få tillbaka.

Totalt kan det handla om 37,5 miljarder kronor att få tillbaka för dessa personer, ifall de inte gör några ändringar.
– Men en hel del av dem behöver själv göra ändringar. Vi har förifyllt viss information för den som har sålt bostad och aktier eller är företagare, men inte för den som har rätt till reseavdrag, haft inkomster från utlandet eller hyrt ut sin bostad. Den behöver redovisa alla uppgifter själv. Jag vill gärna tipsa om att använda våra hjälptjänster för att snabbt få veta vad som ska läggas till i deklarationen, säger Jessica Mascareigne.

För att undvika onödiga resor och trängsel i coronatider rekommenderar Skatteverket i år alla att i första hand deklarera genom att sms:a eller ringa eller att använda Skatteverkets e-tjänst eller app. Den som ändå vill deklarera på papper rekommenderas att posta deklarationen. Det går att posta deklarationen till och med den 3 maj utan att riskera förseningsavgift.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS