ANNONS

“Det blir en speciell sommar” säger Kurt Fosselius som är museivärd på hembygdsgården Åsgårdarna i Säter. Åsgårdarna öppnar den 1 juni.
Foto: Pär Sönnert

Ovanlig sommar väntar på Åsgårdarna

SÄTER Även om hembygdsgården Åsgårdarna kommer att ha öppet som vanligt i sommar så kommer det att bli en allt annat än vanlig sommar.

Ett längre stenkast från både centrala Säter och riksväg 70 ligger Åsgårdarna, en charmig liten oas med grönska och faluröda byggnader.
– Det finns 23 byggnader på Åsgårdarna som öppnades 1923, så siffran 23 är lätt att komma ihåg. Det här är en lugn oas nära centrum, säger Kurt Fosselius.

Själv har han en sommar kvar till siffran 23. Det här blir nämligen hans 22:a sommar som museivärd på Åsgårdarna. Och den kommer att bli väldigt ovanlig, på grund av coronapandemin.
– Det blir en speciell sommar, säger Kurt Fosselius som även är ordförande i Säters Manskör.

– Manskören har sjungit in våren vid Rådhuset i Säter varje år sedan 1917, förutom 1918 då det ställdes in på grund av spanska sjukan. Och i år blev det inte heller av, på grund av coronaviruset, så man kan säga att vi i manskören har ett uppehåll ungefär vart 100:e år, på grund av en pandemi, säger han.

Den 1 juni slår han upp portarna till Åsgårdarna.
– Men både Nationaldagsfirandet och Lilla midsommar ställs in. Liksom cykelutställningen i juli, då Nostalgidagarna ställs in. Men vi har två musikarrangemang i augusti som jag hoppas kan bli av, säger Kurt Fosselius.

Kaféet kommer att ha öppet lördagar och söndagar hela sommar.
– Det blir coronaanpassat ute i det gröna. Min särbo Majlis Gustafsson sköter serveringen, vilket hon har gjort med den äran i 22 år nu, säger Kurt Fosselius.

Guidningen på Åsgårdarna kommer att ske som vanligt, sex dagar i veckan.
– Grupperna brukar vara så små att det inte blir några problem. Och så är vi utomhus och håller avstånd så att det inte blir någon risk för smittspridning. Guidningarna börjar efter Nationaldagen, säger Kurt Fosselius som inte räknar med lika många utländska turister i sommar.

– Det brukar komma turistbussar från alla möjliga länder. De hittar hit från när och fjärran och hur det går till vet jag faktiskt inte då vi inte marknadsför oss speciellt mycket. De kanske hör talas om Åsgårdarna och vill besöka oss. Men i sommar lär det bli skillnad. Vi får ta nya tag nästa år, säger han.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 23, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS