ANNONS

“Det blir troligen en vit jul i norra Värmland, delar av Västmanland och Dalarna. Medan det från södra Värmland till Uppland inte kommer vara någon snö på julafton. Till juldagen och annandag jul ser det sedan ut som att det åtminstone kan bli frostnätter i större delen av Svealand, men enstaka plusgrader fram på dagen”, berättar Mikael Sjöstrand, meorolog på vädertjänsten Klart.
Foto: Sonny Jonasson

Osäkert på snöfronten inför jul

DALARNA. Julen står för dörren. Huruvida snön gör den sällskap är dock mer osäkert.

Vädertjänsten Klart meddelar att det är oklart om Dalarna belönas med redigt vinterväder över jul.
– Det blir troligen en vit jul i norra Värmland, delar av Västmanland och Dalarna, spår meteorologen Mikael Sjöstrand.
Många hoppas att moder natur väljer att plocka fram sin allra vitaste skrud när julen nu nalkas.
Om detta kan tänkas bli verklighet är något som Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart, tagit en närmare titt på.
Hans aktuella prognos målar upp följande scenario.
– Det ser ut att vara ganska klassiskt fördelat med rikliga snömängder på flera platser i Norrland och fjällkedjan, medan det inte blir någon snö till jul i stora delar av Svealand och Götaland.
– Sydliga milda vindar har gett oss en mild december hittills och det ser ut att fortsätta ända fram till jul, utvecklar han.
Och sätter skarpare sikte på Svealand och Dalarna.
– Temperaturerna har pendlat upp och ner kring nollan i december, i östra Svealand mer ovanför nollgradersstrecket men i väst eller framför allt nordväst mer under.
– När vi närmar oss juldagarna kommer snötäcket till helgen den 21 och 22 december krympa på många håll, utom i fjälltrakterna. Kallare luft och kanske även något snöfall passerar sedan över norra Svealand under den 23 eller 24 december.
Summa summarum:
– Det blir troligen en vit jul i norra Värmland, delar av Västmanland och Dalarna. Medan det från södra Värmland till Uppland inte kommer vara någon snö på julafton. Till juldagen och annandag jul ser det sedan ut som att det åtminstone kan bli frostnätter i större delen av Svealand, men enstaka plusgrader fram på dagen, avrundar Mikael Sjöstrand i kommunikén från Klart.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS