ANNONS

Jorma Hirronen och Maarit Salenius var två av många Krylbobor som passade på att träffa polisen och fylla i enkäten. De hoppas att det framöver kommer bli en förbättring i Krylbo så att de kan känna sig tryggare.
Foto: Rebecca Linder

Oroliga Krylbobor vill se fler poliser

KRYLBO. Avestapolisen fanns nyligen på plats under tre eftermiddagar i PRO-lokalen i Krylbo. Många Krylbobor passade på att komma dit och prata med polisen om hur de upplever sin situation.

– Vi går aldrig ut ensamma på kvällarna längre, säger Maarit Salenius.
Hon flyttade hit för tre år sedan från Stockholm i hopp om att få en lugn pensionstid, men riktigt så blev det inte. Istället för trygghet smög sig snabbt känslor av otrygghet fram och det har bara eskalerat.
– Det är för lite poliser som kan vara här på plats. Det känns jobbigt att de inte har resurser, speciellt på helger, säger Maarit Salenius.

En ljusglimt är dock att polisen nu försöker ta ett helhetsgrepp för att komma tillrätta med problematiken i Krylbo. Det finns nu ett beslut om att kommunen får sätta in ordningsvakter som bevakar området kvällar. Polisen samarbetar också med kommunen och de bidrar med sånt som de kan, exempelvis snygga till vissa områden eller sätta upp spärrar för vägar som inte ska trafikeras av biltrafik och så vidare.
– Jag hoppas på att vi kommer få till en förändring till det bättre på sikt. Nu när det blir ordningsvakter så blir det också fler ögon ute, säger Maarit Salenius.

Poliserna Malin Carlsson och Jimmy Owetz fanns på plats under tisdagen för att samtala med Krylbobor samt samla in en enkät, medborgardialog som sedan ska sammanställas av kommunpolis Thomas Nordström.

I grunden handlar det såklart om att det behöver bli fler poliser. Idag är det elva poliser som arbetar i polisområdet för Avesta och Hedemora.
– Det är ju alldeles för lite och det är klart att det är lätt att utnyttja situationen om man vet att polisen inte hinner hit, säger Maarit Salenius.
Syftet med dialogen och enkäten som polisen nu genomför är just att få en bättre bild över hur de närboende upplever tryggheten i området. Polisen har under veckan också knacka dörr i området och pratat med invånarna.
– Det är väldigt många som har åsikter och otryggheten är det stora. Vi ser det här som ett startskott för en del polisiära åtgärder som vi kommer att sätta in, utan att jag kan gå in på några detaljer, säger polisen Jimmy Owetz.

De försöker att alltid vara på plats i Krylbo när de inte är ute på något annat larm, men eftersom de har två kommuner att täcka är det en svår uppgift. Malin Carlsson har jobbat som polis här i sex månader och kommer direkt från polishögskolan.
– Vi har verkligen jobb hela tiden, det är väldigt sällan vi går larmlösa. VI behöver bli fler poliser helt enkelt, säger Malin.
Därför är också polisen i behov av hjälp från de boende i form av tips som rör kriminell verksamhet.
– Dock så upplever vi att det finns lite av en tystnadskultur här i Krylbo, att man inte vill prata av rädsla för att råka illa ut, säger Jimmy Owetz.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 45 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS