Linda Rosen (till vänster) är projektledare för “Orka och Funka” som drivs av föreningen Funikbator. Projektet har fått 200 000 kronor från Södra Dalarnas Sparbanks samhällsnytta Tro, Hopp och Klöver. Therese Oljans Backlin (till höger) är marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank.
Foto: Privat

Orka och Funka ska aktivera unga vuxna

SÖDRA DALARNA Funkibator har fått pengar till projektet ”Orka och funka”. Syftet är att aktivera ungdomar och unga vuxna med funktionsvariationer i Avesta, Hedemora och Säters kommuner.

Södra Dalarnas Sparbank delar ut 200 000 kronor, genom sin samhällsnytta Tro, Hopp och Klöver. Pengarna går till projektet “Orka och Funka” som drivs av föreningen Funikbator och som i och med detta etablerar sig i Dalarna.
– Vi riktar oss till ungdomar och unga vuxna, mellan 13 och 25 år, som har funktionsvariationer och bor i Avesta, Hedemora och Säters kommuner. Om de varken studerar eller jobbar så hamnar de ofta i utanförskap och blir isolerade. Problematisk skolfrånvaro och hemmasittande arbetslösa unga vuxna är i dag ett växande problem. Vi vill nå själva målgruppen och fråga dem vad de behöver, säger projektledaren Linda Rosen.

Inom “Orka och Funka” ska det även byggas upp ett nätverk för föräldrar, för att skapa ett ökat föräldrastöd.
– Vi ska titta på vilket stöd föräldrarna behöver. Många föräldrar som har barn med funktionsvariationer blir utmattade på grund av familjesituationen. När hjälp och stöd inte finns till barnen eller anhöriga så blir det dubbel ohälsa, eftersom många föräldrar kraschar av utmattning och depressioner, säger Linda Rosen.

Orka och Funka kommer även att söka samverkan med olika myndigheter och föreningar.
– Inledningsvis går vi in i en undersökandefas för att se hur stort behovet för detta är. Nästa steg är utformningen av något nytt. Målet är en verksamhet som inte finns i dag men allt tar tid om det ska bli bra, säger Linda Rosen.
Vad ska pengarna gå till?
– Till att ha en operativ projektledare i Avesta, Hedemora och Säter. Under denna tid skapas en struktur där jag kommer att undersöka vilket behov kommunerna/myndigheterna har och vilka resurser som de saknar och inte har möjlighet att skapa själva. Vi ska även titta på hur kan föreningslivet och andra aktörer kan samverka för att förbygga psykisk ohälsa genom att skapa samarbeten, säger Linda Rosen.
Projektet satte i gång vid årsskiftet. Linda har kontakt med ett 30-tal föräldrar i södra Dalarna.
– Jag kom själv i kontakt med Funkibator för ett par år sedan. Jag var intresserad av hur man kan förbygga psykisk ohälsa. Funkibator startade i Kronobergs län i Småland och nu har vi ett projekt här i södra Dalarna som är början på något som vi ska ta vidare och där Funkibator är huvudmän, säger Linda Rosen.

Hon är väldigt tacksam över stödet från banken.
– Vi är jätteglada över att man vill satsa på detta. Det handlar mycket om “de osynliga diagnoserna”, som kan få så stora konsekvenser. Osynliga diagnoser är som vinden, den syns inte, men den finns och kan ställa till med riktig oreda. Om du inte klarar skolan så finns risken att du hamnar i ett utanförskap, säger Linda Rosen.
– Det här projektet ger en fin möjlighet till att de här ungdomarna kan få en ny knytpunkt där det finns hjälp till ett aktivt och socialt fungerande liv. Kan vi bidra till det så är det fantastiskt, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank, i ett pressmeddelande.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg och Hedemora/Säter) nr 8, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS