ANNONS

Vid öppna förskolan finns möjlighet att träffa såväl andra föräldrar och barn samt personal vid familjecentralen såväl från socialtjänsten som distriktssköterskor.
Foto: Rebecca Linder

Öppna förskolan utökar sina öppettider

AVESTA. Öppna förskolan på Familjecentralen utökar sina öppettider. Från att ha öppet en eftermiddag i veckan har man nu även öppet ytterligare två förmiddagar i veckan.

– Det optimala vore såklart om vi kunde ha öppet alla vardagar, säger Mona Alvarsson, avdelningschef på Familjecentralen.
Redan för 12 år sedan startades det som var tänkt att bli en familjecentral upp i lokaler vid Avesta lasarett. Då inleddes samarbetet mellan kommun, landsting och socialtjänst och här finns alltså barnavårdscentral med sköterskor och en läkare, föräldragrupper, föräldrarådgivning, barnmorskemottagning och en psykolog som är här tre dagar i veckan. Men för att man ska få titulera som familjecentral krävs också att det finns en öppen förskola knuten till verksamheten. Det var också tanken men av olika orsaker så kom det att dröja till mars 2015 innan öppna förskolan startades upp.

– Det berodde dels på den ekonomiska aspekten men även på att man inte var medveten om att behovet fanns. Hit kommer ju också över 90 procent av kommunens barn naturligt när de besöker barnavårdscentralen så det är en naturlig träffpunkt, säger Nina Selin Larsson, distriktssköterska här på familjecentralen.
Hon har arbetat länge och tycker att det här sättet – när alla delar samarbetar är det allra bästa. Det gör också att man får ett helhetsgrepp över barnens hälsa och utveckling.
När öppna förskolan är öppen ligger fokus på lek och gemenskap. Man leker, pysslar, målar och fikar tillsammans.

– Det är en jättebra plats att skapa kontakt med andra föräldrar och barn och det är alltid en så härlig stämning här, säger Ann-Sofie Sohlström som jobbar på öppna förskolan.
Öppna förskolan finansieras genom ett samarbete mellan landsting och kommunen där kommunen står för personalen och landstinget för lokaler och allt som hör det till.
– Det är en fantastisk mötesplats för alla barnfamiljer. Målet är att bedriva öppen förskola dagligen och nu har vi äntligen tre dagar i veckan, framhåller Mona Alvarsson.

Det är nu alltså öppet tisdagseftermiddagar samt förmiddagar torsdagar och fredagar. Verksamheten riktar sig till alla barnfamiljer med barn mellan 0-6 år, men självklart är även äldre syskon välkomna.
– Det är roligt och trevligt här. Men det vore roligare om det kom lite fler barn och föräldrar, säger Fei Sundstedt som har varit här vid några tillfällen i höst tillsammans med sina barn.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 42 2018. 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS