ANNONS

Väggmålningen sticker ut och med sina motiv får den Avestaborna att reagera, vissa är positiva till den medan andra är inte lika positiva.
Foto: Mikael Eriksson

Omtalad väggmålning har uppdaterats

AVESTA. Konstnären Carolina Falkholt har under veckan varit på plats i Avesta. På uppdrag av kommunen har hon renoverat och uppdaterat den väggmålning som finns vid Skvallertorget.

Den gigantiska väggmålningen vid Skvallertorget är något som berör, till viss del även upprör, och diskuteras bland Avestaborna. 2013 målade konstnären Carolina Falkholt den första och ursprungliga målningen. Detta i samband med att hon då var en av konstnärerna som fanns med på Avesta Art. Men tidens tand har gnagt i den och fått färgerna att börja flagna. Denna vecka var hon tillbaka i Avesta för att på kommunens uppdrag renovera målningen och förse den med en del nya detaljer.
– Det blir mer kroppsdetaljer, säger hon i en paus i arbetet med målningen.
Den ena kroppen kommer att böjas upp i ytterligare en yogaposition.

Målningen kommer även att få mer färg, och delar av den ursprungliga målningen kommer att förstärkas för att framträda tydligare.
Hon förklarar att den egentligen är ett hopplock av andra målningar hon gjort och även hade med på Avesta Art.
För att kunna förbättra målningen har delar av väggen fått blästras och grundmålas innan Carolina har kunnat börja dra upp linjerna till de nya motiv som ska adderas till.

Att målningen väcker känslor märks tydligt då många förbipasserande stannar till för att iaktta Carolinas arbete och passar på att uttrycka sina åsikter, både i positiva ordalag och även med lite mindre positiva ord. Och det är något som Carolina vill, att man ska stanna till för att se och uppleva och kanske även starta ett samtal.
– Den får gärna beröra sinnena, säger hon.
Då det handlar om abstraherande samtidskonst så kan alla som betraktar den göra sin egen tolkning av vad man ser.
– Den kan förhoppningsvis ge associationer.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 25 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS