ANNONS

En omröstning pågår under oktober månad för att komma fram till hur Tvikstarondellen ska utsmyckas. Det finns tre förslag, där ett av dem är att rusta den befintliga Hedemoraryttaren. “Detta är ett ämne som engagerar”, säger landskapsstrategen Peter Sennblad.
Foto: Pär Sönnert

Omröstning om utsmyckningen i Tvikstarondellen: “Engagerande ämne”

HEDEMORA Nu kan Hedemoraborna, och alla andra, rösta på hur Tvikstarondellen ska utsmyckas. De första båda alternativen – Mångfaldsgranen och TT-futura – har fått sällskap av ett förslag om att rusta den befintliga Hedemoraryttaren. “Detta är ett ämne som engagerar”, säger landskapsstrategen Peter Sennblad.

Annonsbladet har tidigare rapporterat om Hedemora kommuns planer på att rusta Tvikstarondellen – den norra rondellen längs riksväg 70 där man bland annat kan svänga in på riksväg 69 mot Falun.
I dagsläget pryds rondellen av en Hedemoraryttare som Jerk Werkmäster tillverkade 1946, till Hedemoras 500-årsjubileum. Efter 75 år har dock ryttaren i fråga tagit skada av tidens tand och den är bland annat full av rosthål.

Från början var tanken att ryttaren skulle plockas bort, rustas och sättas upp någon annanstans. Ryttaren skulle i stället ersättas av en åtta meter hög färgsprakande gran.
– Politikerna ville dock ha fler förslag, så vi tog fram ytterligare fyra förslag. Efter att Trafikverket sagt sitt blev det bara två förslag kvar, de som nu kallas Mångfaldsgranen och TT-futura. Den sistnämnda handlar bland annat om TT-loppet, säger Peter Sennblad.

Tanken var att anordna en omröstning mellan dessa båda alternativ men så dök ett tredje alternativ upp.
– Det startades en tråd i en Facebookgrupp om att Hedemoraryttaren borde bevaras och det skapades även en namninsamling i tråden om detta. Det blev lite diskussioner där som gjorde att politikerna ville lägga till alternativet att rusta upp och behålla ryttaren, berättar Peter Sennblad, som själv varit i kontakt med trådskaparen.

– Han tog kontakt med mig vid sidan om Facebook. När vi sedan pratat på telefon och han fått veta syftet med den regnbågsfärgade mångfaldsgranen så tog han bort både tråden och namninsamlingen. Granen, som grundar sig i kommunvapnet, symboliserar bland annat respekt för människors olikheter och att alla är välkomna till Hedemora kommun, säger Peter Sennblad.

Han påpekar att själva rondellen behöver fixas till, för att förbättra trafiksäkerheten.
– Det måste göras samma markarbete i rondellen oavsett vad beslutet om utsmyckning gäller, så rent pengamässigt blir det inte så stor skillnad mellan de nya förslagen eller förslaget att rusta den befintliga ryttaren. Och det verkar som att vissa har missuppfattat vilken rondell det gäller och tror att det är den stora Hedemoraryttaren, i den södra rondellen, som är på tal att tas bort, säger Peter Sennblad.

 

Dessa tre alternativ går det att rösta på. Mångfaldsgranen, TT-futura eller att rusta Hedemoraryttaren som pryder Tvikstarondellen i dag. Foto/Illustration: Hedemora kommun och Pär Sönnert

I och med rustandet av rondellen ska även ett nytt avtal skrivas mellan kommunen och Trafikverket gällande skötseln.
– I dag är det rätt otydligt vem som ska göra vad. Men när rondellen rustas så ska vi skriva avtal om att Trafikverket ska utföra skötseln av grönytorna och att kommunen sköter om konstruktionen, säger Peter Sennblad.

Omröstningen av den kommande utsmyckningen sker på Hedemora kommuns hemsida. Det går även att rösta via papper, vilket kan göras på Hedemora stadsbibliotek eller i kommunens reception. Omröstningen pågår fram till den 31 oktober och sedan väntas kommunstyrelsens strategiutskott fatta det slutgiltiga beslutet.
– Och alla får rösta, både kommuninvånare och andra som inte bor i kommunen, påpekar Peter Sennblad.

På Hedemoras kommuns Facebooksida och Instagramkonto finns även animeringar på förslagen om Mångfaldsgranen och TT-futura.
– Det är min kollega som gjort digitala bilder och animationer utifrån mina handgjorda ritningar, säger Peter Sennblad.

Budgeten för upprustningen av Tvikstarondellen är två miljoner kronor.
– Men den beräknade kostnaden är inte fullt så stor, säger Peter Sennblad.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 42, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS