ANNONS

Fjärde generation möbelhandlare kan Marie Lidén titulera sig, sedan 2015 har hon hållit i trådarna för Lidéns Möbler i Säter.
Foto: Mikael Eriksson

Ombonat familjeföretag firar 120 år

SÄTER. Marie Lidén är fjärde generation Lidén som driver Lidéns Möbler i Säter. Det var farfarsfar Johan Alfred Andersson Lidén som 1898 lade grunden för verksamheten som i år fyller 120 år.

Lidéns Möbler i Säter firar 120 år. Idag är det fjärde generationen Lidén som står vid rodret. Men från början hade Marie Lidén andra planer än att ta över möbelaffären.
– Jag flyttade till Tyskland när jag var 14 år, säger hon.

Planen var då att utbilda sig till översättare. Senare pluggade hon språk vid Lunds universitet, också då med målet att arbeta som översättare. Men planerna ändrades dock, hon fortsatte sina studier men bytte till marknadsförening och företagsekonomi på Handels i Göteborg. Och hon arbetade med marknadsföring i Göteborg i ett företag som säljer biologisk analys.

När pappa Jan Lidén gick bort 2015 så fick Marie frågan om hon var beredd att ta över och fortsätta driva familjeföretaget.
Hon tackade ja till att axla ansvaret; först som styrelseordförande och senare växlade hon över till vd-rollen.
– Jag hade ingen tvekan, säger Marie efter en liten stunds funderande.
– Men det var lite läskigt ibland, säger hon med ett skratt.
Även om det var tufft till att börja med så säger Marie att de relationer som pappa Jan hade byggt upp med leverantörerna hjälpte henne. Och hon ger även en eloge till personalen som gav henne råd och stöttning.

Idag pendlar Marie mellan hemmet i Göteborg och övernattningslägenheten i Säter. Tre, fyra dagar varannan vecka är hon på plats i butiken.
– Man måste hitta ett sätt hur man gör för att få det att fungera.
Tillsammans så äger systrarna Ann och Marie 90 procent av familjeföretaget Lidéns. Resterande del ägs av olika släktingar.

Under Maries tid har företaget tagit steget ut på internet och e-handel.
– Vi har numer en webbshop, säger hon.
Det gör att Lidéns har två ben att stå på, dels den fysiska butiken och så e-butiken. Än så länge så svarar inte webbshopen för någon större del av den totalt omsättningen. Men det är en stadig ökning av den försäljning som sker via webbshopen.
– Den fungerar även som ett skyltfönster, 90 procent av våra kunder har varit inne och kikat i webbshopen innan de kommer till butiken, säger Marie.
Hon menar också att det är en överlevnadsfråga för butiken att ha webbshopen som ett komplement.

Butiken ska vara webb-shopens raka motsats. Marie säger att det tänk som hennes farfar en gång införde att visa möbler i en hemmaliknande miljö fortfarande gäller.
– Vi vill inspirera folk, säger hon.
Kunderna kan gå omkring och kika på möblerna, och Marie säger att en del av möblerna är möjliga att skräddarsy efter kundens önskemål och behov.
Planer finns att utveckla detta med tematräffar. Under hösten har man bland arrangerat en bo-kväll.

På frågan om vad som blivit skillnaden under hennes ledning så svarar Marie hållbarhet. Det hon då tänker på är att föra in ett hållbarhets fokus, att det inte bara är möblerna som ska ha en kvalité som gör att de håller under många år utan att det ska finnas en hållbarhet längs hela kedjan från produktion till butik och vidare till konsument.

Även om Lidéns var med och startade den kedja som idag kalas för EM-möbler, så valde Jan Lidén att lämna kedjan för att få friheten att bestämma över sitt eget sortiment.
– Vi måste få välja själva vad vi vill sälja och vi måste kunna välja det vi tror på.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 46 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS