ANNONS

Friskolebolaget Olympica vill överta den kommunala förskolans lokaler i Håksberg och ta emot 55 barn från och med årsskiftet 2021-2022.
Foto: Karin Diffner

Olympica får starta förskola

LUDVIKA. Efter lång debatt och votering sade kommunfullmäktige ja till att friskolebolaget Olympica ska få starta förskola i Ludvika. – Ett bra beslut. Vi ser fram emot att skapa en bra miljö för förskolebarn, säger vd:n Fredrik Ahlgren.

Olympica driver sedan två år en grundskola i Håksberg och nu vill bolaget ta över de angränsande lokalerna där det i dagsläget bedrivs en kommunal förskola.
– Vår skola där fungerar jättebra och vi ser det som naturligt att driva en förskola bredvid. Ju närmare samarbete, desto bättre för barnen, säger vd:n Fredrik Ahlgren.
Bolagets plan är att ta över förskolan i Håksberg från och med 1 januari nästa år. De barn som går där i dag är garanterade plats men måste i så fall söka om. Även personalen får söka om sina jobb om planerna blir verklighet.
– Vi har inte pratat med dem, men vi hoppas att så många som möjligt vill vara kvar.


Olympica har verksamhet i Vansbro, Hedemora, Leksand, Gagnef och Täby. Inriktningen beskriver vd:n så här:
– Vi har fokus på kunskap och rörelse och är ute mycket. Grupperna är mindre; 15-20 barn per klass i skolan och 12-15 per grupp i förskolan. Personalen är nära barnen och har tät kontakt med föräldrarna, säger han.
När beslutet om friförskolan klubbades i fullmäktige på måndagskvällen var det efter en debatt på en timme och 45 minuter. Från borgerligt håll rösta 22 politiker för att bolaget ska få starta en förskola. Sju ledamöter i Vänsterpartiet, Kommunistiska partiet och Miljöpartiet röstade emot medan Socialdemokraterna la ner sina 15 röster.
– Vårt parti är inte för friskoleetableringar, men i praktiken råder det fri etableringsrätt när det gäller förskolor om man uppfyller vissa krav, så därför var det mer en markering från vår sida, förklarar Leif Pettersson (S) röstandet.
Moderaten HåGe Persson (M) är däremot av en annan åsikt:
–Vi har aldrig haft någon valfrihet i kommunen när det gäller förskolor tidigare och samarbetet med Olympica har fungerat bra, så det känns bara positivt, säger han.
Olympica siktar också på att starta ytterligare en förskola i centrala Ludvika i nästa steg med plats för mellan 45 och 60 barn. I det fallet handlar det om ett nybygge. En plats som nämns i sammanhanget är kvarteret Orren, det vill säga på Folkets hus-parkeringen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS