ANNONS

Teatergänget som ska sätta upp en föreställning om ett olöst mord i Avesta på 40-talet.
Foto: Niclas Bergvall

Olöst mord från 40-talet blir teateruppsättning

Ett olöst taximord i Avesta i slutet av 1940-talet. Där har ni historien i den teateruppsättning som Bergslagsteatern ska spela under två helger i september i Gamla byn.

Sommaren har övergått till höst och vi kan se tillbaka på en tid när kulturlivet har legat nere. Coronapandemin har drabbat många och för landets teaterföreningar slogs dörren igen i mars.
Men här har ni en föreställning som kan ses i september och det blir en nostalgisk resa med en hel del allvar.
Så kan vi sammanfatta den teateruppsättning som Bergslagsteatern sätter upp och som ska spelas med start lördagen den 19 september.
– Det här är en fiktiv historia, men som det finns en hel del sanning i, berättar regissör Margareta Tejne Abelli.

Platsen är Gamla byn och det är utomhus som gäller.
– Föreställningen är coronaanpassad, säger Tejne Abelli och ler.
Repetitionerna pågår för fullt och jag får hänga på under en av dessa. Det blir en dryg timme där min nyfikenhet över en ryslig historia får mig att längta efter att se helheten.

Det var i slutet av 1940-talet som den 50-årige taxichauffören Herman Olsson hittades död utanför sin taxibil strax söder om Krylbo.
Det är det som historien handlar om, men det är också en liten tidsresa.
– Allt är inte sant i vår historia, det här är vår tolkning, säger Wictoria Turesson, en av skådespelarna.
Taxichaufför Olsson blev ihjälslagen och mordvapnet, men också en väska med pengar, saknades. Mordet är juridiskt olöst, ingen blev fälld – men det sägs att en man tog på sig mordet i slutet av 80-talet.
– Han ska erkänt på sin dödsbädd, påpekar Wictoria Turesson.
Sant eller inte – vill ni se Bergslagsteaterns tolkning, med en hel del musikinslag, av det som hände ska ni se föreställningen.
Men det kan avslöjas att historien handlar om kärlek, om än olycklig.

Historien spelas upp på sju olika platser i Gamla byn och föreställningen pågår i cirka en och en halv timme inklusive fikapaus (medtag eget!).
Bland annat är dåvarande statsminister Tage Erlander och hans hustru Aina med i föreställningen när de gör ett besök i Avesta.
Dessutom dyker det upp, för den tiden, några lokalt kända personer.
– Vi är totalt elva i ensemblen och många har flera olika roller, berättar Margareta Tejne Abelli.
Det innebär att under rundvandringen i Gamla byn, med sju stopp, blir det intensivt för skådespelarna.
I föreställningen kommer även ungdomarna Lilja, Tuva och Tindra Claesson samt Elsa Månspers från Bergslagsteatern att delta.
– Vänt dig mot publiken, de står där. Bra! Tala lite högre.
Regissör Margareta Tejne Abelli från Sala är aktiv under repetitionen, men så är det också en grupp där det finns en hel del rutin och debutanter.
Det här med corona påverkar givetvis publiken, den får inte överstiga 50 med dagens rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
– Vi har sagt att vi ska ta emot 30 på varje föreställning. Sedan är det givetvis viktigt att hålla avstånd, berättar Wictoria Turesson när vi tar oss från platsen där industrimannen Axel Ax:son Johnson, med en bronsbyst, står avbildad i Gamla byn.

Alf Bobacka har varit med i Bergslagsteatern sedan 1998.
– Jag är nog den som varit med längst, säger han.
Debut är det dock för Janne Johansson, tidigare postiljon i Avesta men numera pensionär.
– Det här kommer att bli bra, säger Janne och ler.
I ensemblen ingår även Peter Tejne, Pontus de la Motte, Annelie Dahlgren, Liselotte Lassila, Maud Ericsson, Oskar Bäckström, Martin Fredriksson och Sam Rickard Wirde.

Fakta
Föreställningen har premiär den 19 september och kommer att spelas 19-20 samt 26-27 september i Gamla byn i Avesta. Totalt åtta föreställningar.
Det är en nostalgisk, och fiktiv, resa som handlar om en tragisk händelse som inträffade i Avesta i slutet av 1940-talet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS