ANNONS

Olle Johansson släpper nu sin nionde bok som fått titeln “Herr Strindberg, fröken Monroe och Jag” .
Foto: Privat

Olle Johansson släpper sin nionde bok

HEDEMORA. “Herr Strindberg, fröken Monroe och Jag” är titeln på Olle Johanssons senaste bok. Den innehåller dikter och noveller som han skrev under åren 1980 till 2000.

Forne Hedemorabon Olle Johansson släpper sin nionde bok. Boken har titeln “Herr Strindberg, fröken Monroe och Jag” och innehåller noveller och dikter skrivna under två decennier: 1980 till 2000.
En av novellerna i boken har fått släppa till namnet till bokens titel. Olle Johansson säger att novellen är en ungdomsfantasi där berättaren Jag Johansson drömmer om att få överta August Strindbergs roll och bli tillsammans med världens vackraste kvinna Marilyn Monroe.

Boken går, precis som en del jazzlåtar, i femtakt, det vill säga en novell, fem dikter, en novell, fem dikter, en novell. Och där Olle Johansson blandar friskt mellan olika berättarstilar.
– Jag gillar omväxling, säger han och jämför boken med ett blandkassettband som är fyllt med musik från olika genrer, epoker och stilar.

Till skillnad mot några av Olles tidigare böcker som “Roffes Livs” och “Cykel” så är innehållet i den senaste fiktiva texter.
– Vissa är inspirerade av verkliga händelser, andra är fria fantasier, säger han.
Ett exempel är historien om pojken som föddes med ödlehud. Boken bjuder på kärlek, förluster och tillkortakommanden eller triumfatoriska fadermord, som titelnovellen.

“Herr Strindberg, fröken Monroe och Jag” innehåller 107 sidor. Olle säger att han är förtjust i att skriva i komprimerad form.
– Stor volym och kvantitet ger inte kvalité.

Under åttiotalets första hälft både debuterade Olle och gav ut sin andra bok i relativ tät följd, sedan dröjde det till 1991 innan nästa kom och ytterligare 17 år till den fjärde boken. Men trots att skrivandet inte resulterade i några böcker under dessa år så fortsatte Olle att teckna ned sina tankar och funderingar. Och när han i höstas återvände till det materialet såg han att där fanns i stort sett alla texter klara till “Herr Strindberg, fröken Monroe och Jag”.
– Jag behövde bara frisera till dem lite.

Materialet har tidigare inte varit utgivet i bokform, däremot har några av novellerna varit publicerade i tidskrifter. Boken ges ut av Rabarber förlag i en exklusiv numrerad förstaupplaga om 100 exemplar.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 14 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS