ANNONS

Utan personalen så vore det ingenting, helt ärligt alltså, säger Ola Kling om att han tilldelats utmärkelsen Årets företagare i Borlänge.
Foto: Veronica Rigtorp

Ola Kling – Årets företagare i Borlänge

BORLÄNGE. Ola Kling står helst inte i rampljuset och säger ödmjukt att det är personalens förtjänst att han nu fått utmärkelsens Årets Företagare i Borlänge.

Ola Kling är VD i familjeföretaget Annonsbladet Dalarna som hans far Guy Kling startade 1989.
– Jag skulle aldrig haft den här positionen om inte pappa byggt upp det här. På något sätt har jag växt in i rollen och med bra medarbetare nu blivit Årets företagare. Det är otroligt, känner mig stolt och hedrad naturligtvis, säger Ola Kling.

Ola kom in i företaget 1999 och började då med att sköta ekonomin. Med åren skolades han in som VD för företaget och tog den rollen 2007. För två år sedan gick Guy hastigt bort i cancer och Ola fick ta hela ansvaret.
– Jag har mycket nytta av styrelsen. Vi har en aktiv styrelse och stark ledningsgrupp, tillsammans med bra medarbetare där alla gör ett fantastiskt jobb så blir det bra.

Tävlingsmänniska som han är har det aldrig varit frågan om annat än att vinna, oavsett vad det än gäller. Inom triathlon var han länge med i de högsta skikten.
När kroppen sa stopp fick han trappa ner, men tävlandet finns i blodet.
– Att jag är tävlingsmänniska har jag på sätt och vis haft nytta av. Är det motgångar/motstånd trycker jag hellre ner gasen än bromsar, förklarar han.
I företaget kan det handla om att ha kreditvärdering trippel A.

När Företagarna tittar på nominerade till Årets företagsledare, tittar man bland annat på hur det ser ut ekonomiskt.
– Att företaget växer, är inte målet i sig, utan målet är att göra en så bra produkt som möjligt. Ju bättre det går desto mer kan vi satsa på utveckling, menar Ola Kling.

Tidningsbranschen har de senaste åren genomgått en stor förändring och många papperstidningar har försvunnit eller dragit ned, medan Annonsbladet går åt andra håller.
Hur kommer det sig?
– Folk vill ju ändå ha en tidning. Vi kan ge ut en gratistidning med lokala nyheter som berör och når många, då kommer också marknaden att finnas kvar. Det bygger i sin tur på annonsintäkter då vi varken får statliga bidrag eller prenumerationspengar.  Det har vi lyckats göra i en tuff marknad med bibehållet resultat.

Därför är det viktigt att det är en bra tidning som folk läser, så dom som annonserar får kunder, förtydligar Ola.
Nu går du vidare till riksfinalen, hur känns det?
– Det är mindre viktigt, det är på hemmaplan som utmärkelsen är viktig och där vi vill vara.

Juryn motivering:
I en bransch med stor konkurrens och i total förändring, har årets vinnare lyckats bibehålla en god finansiell stabilitet. Vinnaren har med sin affärsmodell och sin lokala närvaro skapat nöjda kunder och medarbetare samt bidragit till en positivare bild av lokalsamhället.
– Pappa hade varit otroligt stolt över det här, avslutar Ola Kling.

Vinnarna i de olika kategorierna samt deras nomineringstext:

Årets Nyföretagare 2017:
Rosa Kortet Trafikskola. Trafikskolan där man även kan genomföra teoristudierna muntligt med speciellt utbildade lärare har under de första åren ökat i omsättning och personalstyrka och uppvisar en fortsatt positiv trend i sin utveckling.

Årets Butik 2017:
Mio Borlänge. Möbelbutiken har stärkt sina marknadsandelar och uppvisar en ökning av såväl omsättning som arbetstillfällen.

Årets Företagsledare 2017:
Niclas Sandberg & Mikael Björklund – Svensk fastighetsförmedling. Svensk fastighetsförmedling är idag Dalarnas största mäklarföretag. Mikael och Niclas har med en tydlig vision skapat ett starkt team tillsammans med sina medarbetare och belyser vikten av att det ska vara roligt att gå till jobbet.

Årets Företagare 2017:
Ola Kling – Mediagruppen Dalarna AB/Annonsbladet. Det familjeägda företaget grundades 1989 och drivs idag av andra generationen Kling. Annonsbladet är Dalarnas största gratistidning sett till både upplaga och antal läsare. Från början var tidningen en ren annonstidning men idag består mer än hälften av innehållet av redaktionell text där man gärna lyfter positiva nyheter.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS