ANNONS

Oklart läge när nytt parti tar plats

NORBERG. Det är nu klart att ett nytt parti, Demokraterna i Norberg tar plats i kommunfullmäktige.

När alla fem valdistrikt var räknade kunde det konstateras att det nya partiet fått 12,10 procent av rösterna vilket borde bli fyra mandat.

– Det tyder på att många i Norberg vill ha en förändring, säger Christer Filipsson, Demokraterna i Norberg.
Detta kan alltså röra om rejält i fullmäktige då även andra partier kan bli av med mandat och andra få fler.
– Det är så dåligt att inte vårt partinamn står med hos Valmyndigheten, andra nya partier står med men vi har hamnat under övriga anmälda partier, säger Christer Filipsson.

Länsstyrelsen förklarar detta med att de inte kan hålla koll på alla nya partier som startas i kommunerna. För att ett nytt parti ska synas i de preliminära resultaten som presenteras efter valnatten måste de rapportera in partiet till valmyndigheten som ett “rapportparti”.
– Det har vi inte gjort. De kan själva begära detta, men det har de inte heller gjort, säger Erik Bergman, kommunikationschef på länsstyrelsen Västmanland.
Efter att samtliga valdistrikt kontrollräknats blev dock partiet synligt, eftersom de fick över 10 procent av rösterna. De ser nu alltså ut att få 12,10 procent. Valresultatet är dock i skrivande stund, fortfarande inte helt fastställt.

– Det första alternativet är att bygga ihop ett alternativt styre utan Socialdemokraterna, men om det inte går får vi sitta i opposition eller hitta andra samarbetsformer. Det är för tidigt att säga ännu, säger Christer Filipsson.
Det preliminära resultatet visar att Socialdemokraterna får 40,61 procent av rösterna vilket ändå är en liten ökning  jämfört med förra valet.
– Vi har jobbat hårt under mandatperioden och uppfyllt nästan alla våra vallöften vilket betyder att vi är ett parti att lita på. Vi har fört många samtal med Norbergarna, jobbat strategiskt och är noga med att ha en budget i balans, framhåller Johanna Odö (S).
Vänsterpartiet tappar dock ungefär hälften av sina väljare jämfört med förra valet. Detta tror de har att göra med att de varit för tysta i debatten och inte varit tillräckligt bra på att kommunicera vilka frågor som de har varit drivande i.

Publicerad i Annonsbladet Avesta/Norberg vecka 38 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS