Eric Ericsson på plats i verkstaden där symaskiner servas och lagas.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Ökat sug efter symaskiner under coronapandemin

Förr var symaskinen en viktig investering och den skulle finnas i varje hem. Sen kom slit- och släng-eran och efterfrågan minskade något. Det kan Eric Eriksson en hel del om.

Eric Ericsson har servat och sålt symaskiner i 45 år.
– Jag började 1975 som hemförsäljare, eller agent som det egentligen hette. Det jobbade jag med i tio år innan jag blev min egen företagare, säger Eric Ericsson som har butik och verkstad i Avesta.
Idag är Eric Ericsson 73 år och i nuläget har han inga planer på att stänga igen butiken.
– Nej, jag trivs med jobbet och det är stor geografisk spridning på mina kunder.
Eric Ericsson är auktoriserad återförsäljare av flera kända märken, bland annat Husqvarna, Pfaff och Singer, dessutom är det alltid någon äldre symaskin som ska servas eller repareras.

Men vi återgår till tiden då han började som hemförsäljare, först i Falun, sedan Rättvik och åter till Falun fram till 1985.
– Mellan 1983 och 1985 jobbade jag också som säljledare för Dalarna och Hälsingland.
Eric Ericsson berättar att han gjorde hembesök, sålde nya symaskiner och gjorde service på gamla maskiner.
– Då kostade en symaskin mycket pengar och normalpriset på 1980-talet var cirka 4 000 kronor.
Kunden kunde antingen köpa maskinen direkt, eller göra ett så kallat sparköp med låst pris som var en form av avbetalning. Symaskinen levererades inte förrän den var färdigbetald, vilket kunde ta två–tre år.
– Men då fick kunden den nyaste modellen. Och en symaskin hade lång livstid jämfört med andra hushållsmaskiner. Det är likadant idag och symaskiner har bra kvalitet.

Eric Ericsson berättar att från början var han anställd av Husqvarna och sålde mot provision, men hoppade av 1985 och öppnade egen butik som återförsäljare.
Han var i Borlänge fram till 2015 då han lämnade över butiken till nuvarande ägare och flyttade verksamheten till Avesta där han bott sedan 2008.
Redan 2012 startade han ett samarbete med en kvinna som öppnat en liten tygaffär i Avesta.
– Jag ställde upp lite maskiner och information i hennes butik. När hon avvecklade tygaffären för fyra år sedan tog jag över lokalen. Idag är det en symaskinsaffär och serviceverkstad och jag säljer även sybehör.

I början av april stängde Eric Ericsson butiken på grund av coronan men höll öppet efter telefonbokningar. Nu har han åter öppnat för kunder men i begränsad omfattning.
Eric Ericsson berättar att symaskinsförsäljningen har ökat i hela Europa till följd av covid-19.
– Det har gett leveransproblem av vissa modeller eftersom de flesta symaskiner tillverkas i Kina som också var det första landet att stänga ner fabrikerna. Idag jobbar de för högtryck för att fylla på centrallagret i Europa.

Vad kostar en symaskin?
– Den kan kosta från 2 000 kronor upp till 17 000 kronor. Sen finns det digitaliserade maskiner med avancerade brodyrprogram för upp till 100 000 kronor. Men normalkunden väljer oftast en symaskin för 3 000-8 000 kronor, säger Eric Ericsson och fortsätter:
– Priset avgör vad som efterfrågas och jag vill sälja symaskin efter behov.
Ska du bara använda den till att lägga upp byxor eller fålla gardiner duger en billigare variant. Men om det handlar om klädsömnad i olika material behöver symaskinen vara rustad för det.
– Ibland lämnar kunden kvar sin gamla maskin här när den inte går att reparera. Har jag tur finns det någon reservdel jag kan använda annars får jag köra den till skroten.

Eric Ericsson berättar att han servar mer symaskiner än vad han säljer, och den här dagen är tre maskiner inlämnade för service.
– Den äldsta symaskinen jag fått in nu är från 1955. Men som regel får jag in maskiner från 1970 och framåt.
På frågan om det inte är svårt att serva nyare symaskiner med tanke på elektroniken blir svaret:
– Nej, vid elektroniska fel byter man kretskort, men moderna maskiner har även en mekanisk del som kan behöva justeras.

Tar du emot alla typer av symaskiner?
– Har du köpt en maskin på nätet så får du också vända dig dit under garantitiden. Annars tar jag emot de flesta symaskiner.
Nu är det inte bara symaskiner och service som lockar kunder till Avesta. Många besöker butiken enbart för att köpa sybehör, som dragkedjor exempelvis.

Eric Ericsson kan det här med sömnad och han berättar att han sydde mycket till sina båda döttrar när de var små.
– Jag tar även emot en del syjobb åt en sömmerska, trots att jag konkurrerar med mig själv. Det är ju symaskiner jag vill sälja.
Hemsömnad av kläder kanske inte utförs i samma utsträckning som förr, men symaskinen fortsätter att fylla sin funktion.

Fakta symaskinens historia
År 1790 skapade Thomas Saint i England den första fungerande symaskinen som han patenterade. Maskinen var helt i trä och avsedd för sömnad av skor med kedjestygn.
Hemsymaskinen är en av de äldsta hushållskapitalvarorna och år 1856 konstruerade Isaac Merrit Singer den första maskinen för hemmabruk. Samma år hade även en symaskinsfabrik startat i Mora.
1995 tillverkades totalt 15 miljoner hemsymaskiner i hela världen enligt NE.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS