“Här finns en väldigt stark orienteringsmentalitet och det är bra tryck på träningarna”, berömmer storstjärnan Eskil Kinneberg sitt nya orienteringshem i Falun och OK Kåre.
Foto: Sonny Jonasson

OK Kåre förstärker med världsstjärna

FALUN Eskil Kinneberg är ett världsnamn i orienteringens vidsträckta sfär. Nu är han okejad för OK Kåre. En sportslig fusion av dignitet och sprängkraft.

– Min mamma och pappa orienterade också, jag har haft den här idrotten med mig sedan barnsben, berättar Eskil som i dubbel bemärkelse lämnar Göteborg till fördel för Falun.

Han har redan hunnit bo in sig på 023-mark, men nu är också klubbytet offentliggjort.
Eskil Kinneberg, född i Norge och 2012 inflyttad till Göteborg, är nu väl förankrad i Falun. Som tungt meriterad atlet i OK Kåre, och som känslomässigt förenad sambo med lika välmeriterade klubbkompisen Lisa Risby.
– Det känns lite konstigt efter så många år i Göteborg, men jag upplever det som en väldigt bra förändring.
– Kan väl säga att jag inte direkt kommer att sakna Göteborg just som stad, men i klubben har jag haft det bra, anför Eskil om dåvarande kontra nuvarande hemmaplan.

OK Kåre, vars målsättning är att ytterligare befästa sitt starka rykte och avancera än längre i den nationella toppen, har i och med nyförvärvet säkrat en förstärkning värd namnet.
Att konfronteras med Eskil Kinnebergs medaljskörd kräver solbrillor för att inte göra kaos med syncentralen.
Från att för 28 år sedan joggat ut från BB i norska Gjerdrum har han till dags dato noterats för 3 VM-guld, 1 EM-guld, 1 EM-silver, 2 JVM-guld, 2 JVM-brons, 1 SM-guld och 4 segrar i 10-milastafetten.
Häpp.

Det är ändock, eller kanske just därför, en till synes ypperligt jordnära och genuin storstjärna som tar sig an framtida utmaningar med OK Kåre som högkvarter.
– Här finns en väldigt stark orienteringsmentalitet och det är bra tryck på träningarna, berömmer han.
Och utvecklar inför 2021:
– Man hoppas givetvis på en lite mer normal säsong, och ett av de stora målen är VM i Tjeckien. Inte minst långdistansen.

Förberedelserna inför dylika kraftprov kräver som orienterare träning och åter träning. Och just orienterare betraktas i historiskt perspektiv inte sällan som en av de minst träningsblyga kategorierna idrottare.
Eskil – med Raumar Orientering som moderklubb – lyfter häri Faluns färdigheter som träningsborg såväl inomhus som i skog och terräng.
Passande nog pluggar han vid sidan av sin snabbfotade karriär också geografi. Ett ämne vars innebörd uppges vara av betydande kunskapsvärde för en orienterare.
– Ja, en del av orienterandet handlar om att skaffa sig erfarenhet, att behärska olika typer av terräng, konstaterar Eskil Kinneberg.

Erfarenhet kan träningen åsido även tillskrivas 28-åringen via gott påbrå.
– Min mamma och pappa orienterade också, jag har haft den här idrotten med mig sedan barnsben, berättar Eskil med en klangbotten som avslöjar djup och hjärta i långtida löpargärning.
OK Kåres elitansvarige Björn Risby samt sportchefen Roger Larsson vidimerar värdet i att ett så hissat namn som Eskils anslutit den flera hundra medlemmar stora klubben.
– Ett oerhört tillskott i spets, och vi fortsätter att bygga upp såväl elitsatsningen som den imponerande bredd som finns i Kåre, förklarar de samstämmigt.

En elitsatsning som i oktober gav SM-brons till klubbens aktiva både individuellt och i stafett.
Eskil Kinnebergs kvaliteter inbegriper en omvittnat urstark profil som avslutare på tiomila.
En sträcka som förutom den kroppsliga krevaden också gör anspråk på styvt bultat psyke.
– Det finns absolut en spänning i att avsluta som passar mig bra. Ibland önskar man nästan att främste motståndaren ramlar och bryter benet, bara för att man är så nervös, skrattar Eskil.
– Samtidigt vill man inget hellre än att kasta sig ut och göra sitt allra yttersta för att vinna.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS