ANNONS

Det här är vanlig syn på återvinningsstationen bakom Hemköp, enligt flera Hedemorabor.
Foto: John Leander

Ofta skräpigt vid återvinningsstation

HEDEMORA Återvinningsstationen bakom Hemköp i Hedemora tycks vara hemsökt av slarviga personer. Flera vittnar om att marken kring återvinningsbehållarna ofta belamras med skräp.

Plastdunkar, kartonger, julklappssnören, papptallrikar och en gran som för länge sen förlorat sina barr. Allt detta och mer ligger utstrött på marken mellan återvinningsbehållarna där skräpet egentligen hör hemma.

Nyår har passerat och en lätt ström av människor stannar till här för att sopsortera. De skakar på huvudet åt den utspridda skräphögen på marken. Ingen vill vara med i tidningen med namn, men alla vittnar om att det här inte är någonting ovanligt vid återvinningsstationen bakom Hemköp.
– Ofta är ju containrarna till och med tomma när man kommer hit och ändå ser det ut så här på marken. Ofta kan det ligga vad som helst här och inte bara återvinning. En stor matta eller en avbarrad julgran, berättar en kvinna.

Hon tycker att det här är ett problem som har eskalerat.
– Jag har bott här i elva år. Jag flyttade hit från Stockholm och där upplevde jag aldrig det här. Jag minns en historia från när jag bodde där. En äldre dam hade ställt en stekpanna bredvid en sopcontainer. Tidningar skrev om det och det blev rabalder. Bara som en jämförelse.

Anders Wijk, miljöinspektör på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, har noterat det nedskräpningstillfälle som tidningen tagit bilder från, eftersom kommunen fått samtal om det. Efter att senare inspekterat platsen har han noterat ny nedskräpning på platsen, vilket bekymrar honom.
– Det är bra att ni skriver om det, för jag tror att det är många som inte känner till att det är staffbart med nedskräpning. Man kan få böter eller fängelse upp till ett år. De flesta är duktiga, men några få har inte förstått det här.

Efter en genomlysning hittar Anders Wijk inga tidigare rapporter från hösten om nedskräpning från återvinningsstationen. Han tar dock vittnesmålen om återkommande nedskräpning på allvar.
– Jag vet inte hur stort problemet är i vanliga fall. Men vi kommer i alla fall ha ögonen på det här och följa upp det.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS