Samira Aziz och Gunn Rusten jobbar i skolköket på Enbacka skola i Gustafs. “Det är väldigt roligt med en sådan här dag, det blir lite extra festligt”, tycker Gunn Rusten, som är köksansvarig.
Foto: Pär Sönnert

Offentliga måltidens dag uppmärksammades: “Är något unikt”

SÄTER Offentliga måltidens dag uppmärksammades på flera håll i Säters kommun. “Det är väldigt roligt med en sådan här dag, det blir lite extra festligt”, tycker Gunn Rusten, köksansvarig i skolköket på Enbacka skola i Gustafs.

Den 21 oktober inföll offentliga måltidens dag i Sverige. I Dalarna uppmärksammades dagen inom Region Dalarna samt av fem kommuner, däribland Säters kommun.
– Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademin och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Det är kul att vi kan vara med och uppmärksamma detta och visa upp våra verksamheter. Dessutom kan vi stötta våra lokala producenter lite extra, säger Katarina Lindberg, kostchef i Säters kommun.

Under dagen bjöds politiker och tjänstemän in till att äta lunch i skolköken i Säters kommun. I Enbacka skola i Gustafs återvände kommunalrådet och Gustafsbon Mats Nilsson (S) till välbekant mark.
– Jag har ju själv gått i skola här en gång i tiden och ätit luncher i denna matsal. Men den var mycket mindre på den tiden, berättar Mats Nilsson.
– Ja, på den tiden var disken där borta och så satt lärarna isolerade i ett eget rum och åt, tillägger Gunn Rusten som är köksansvarig.

 

Henrik Lindström, rektor på Enbacka skola, tog för sig av maten på offentliga måltidens dag. Foto: Pär Sönnert

 

Skolans rektor Henrik Lindström tog också för sig av maten.
– Vi i personalen brukar äta i matsalen ett par gånger i veckan. Det är viktigt att vara med där, tycker han.

På Enbacka skola serverades eleverna, personalen och de inbjudna gästerna en tvårättersmeny bestående av varmrätten “Hemlagad potatis- och köttfärsgratäng med lokala smaker” samt efterrätten “Äppelpaj á la Enbacka”.
– Det är väldigt roligt med en sådan här dag, det blir lite extra festligt när vi har efterrätt. Det är uppskattat bland barnen. En elev frågade “Hur mycket måste man äta för att få ta efterrätt?”, berättar Gunn Rusten.

Hur många portioner lagar ni en vanlig dag.
– Omkring 300 portioner. I dag blev det en köttfärslåda med potatis från Roslunds potatis i Stora Skedvi. Sedan har vi extra mycket rotfrukter, som också är närodlade, säger Gunn Rusten.

Säters kommunalråd Mats Nilsson (S) har själv gått i skola i Enbacka, och ätit i denna matsal. “Men den var mycket mindre på den tiden”, säger han. Foto: Pär Sönnert

 

Mats Nilsson tycker att det är viktigt att uppmärksamma offentliga måltidens dag.
– Detta är något unikt i Sverige, det är inte så många andra länder som det offentliga serverar lunch så här. Jag har bott utomlands och upplevt hur det fungerar där. I Norge, till exempel, har man inte lunch på samma sätt som här. Det är viktigt att barnen får fylla på med energi så att de orkar med hela skoldagen, säger Mats Nilsson.

Han minns även tillbaka till sin egen skoltid.
– Då fick vi även ett eftermiddagsmål, som var ett rejält mellanmål, fast på den tiden hade vi väldigt långt skoldagar så det var nog därför det målet serverades. Det vore ingen dum idé att införa ytterligare ett mål i skolan, som ett rejält mellanmål på eftermiddagen, säger Mats Nilsson.

Fakta:
Den 21 oktober firas Offentliga måltidens dag i hela landet.
Årligen lägger vi 30 miljarder kronor av våra skattemedel på offentliga måltider.
En vanlig vardag äter en fjärdedel av landets befolkning en eller flera av dessa måltider.
De offentliga måltiderna är en stor del av människors vardag genom hela livet.
Torsdagen den 21 oktober hölls aktiviteter som uppmärksammar dessa måltider på ett stort antal förskolor, skolor,
äldreboenden och sjukhus runtom i landets kommuner och regioner.
Källa: MatTanken.se

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 44, 2021.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,353959" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS