Projektet Odla Po-Ängen ekonomisk föreningen – levande jord och biologisk mångfald. Från vänster Sara Klitsch, Rebecca Hedberg, Angelica Hedberg och Hanna Helin.
Foto: Veronica Rigtorp

Odlare på ängen är poängen

LUDVIKA Det växer så det knakar i odlingsbäddarna hos Odla Po-ängen. Framtiden är dock ett frågetecken.

Grundproblemet för styrelsemedlemmarna är att den ideella tiden inte räcker till för att sköta allt.
Marken som arrenderas är beräknad på tio andelsägare och nu funderar styrelsemedlemmarna Hanna Helin och Angelica Hedberg, i ekonomiska föreningen Odla Po-ängen, över framtiden för odlingarna. Tidsbrist gör att de själva inte hinner med allt ideellt arbete, som odlingarna kräver.
Föreningen ska finnas kvar, den ska sköta föreningslivet, så mycket är klart.
Odla Po-Ängen – levande jord och biologisk mångfald, är en mötesplats som bjuder in till gemenskap kring lokal och hållbar matproduktion. Platsen ska leda till utbyte av kunskap och upplevelser för att upptäcka hur man kan odla hållbart, både på insidan och utsidan.

Föreningen ska även fungera som ett socialt företag.
– Vi i föreningen vill vara en del av förändringen för ett mer hållbart samhälle och bidra till den lokala matproduktionen, berättar Hanna Helin.
– Tanken är också att stärka kontakten med maten vi äter, säger Rebecca Hedberg.
– Men även vara en plats för återhämtning, fyller Sara Klitsch i.
Men hur odlingarna nu ska brukas finns det flera förslag och idéer på.
– Vi utforskar hur vi ska gå vidare, med till exempel andra aktörer eller odlare som vill odla professionellt till försäljning, eller fler aktiva andelsägare, kolonilotter eller en tillsammansodling, säger Hanna Helin.

Förra året startade användandet av ängen upp med att odla enbart potatis. I år har det blivit allehanda grödor, så som gul/röd lök, mangold, broccoli, smörkål, gul/rödbetor, jordärtskockor, svartrot, majrovor, squash, tomater och även några bärbuskar. Redan innan starten kontrollerades marken, med tanke på den förorenade Marnästjärnen och den intilliggande järnvägen, men det fanns inga gifter i marken.

Platsen har en fantastisk lerjord och det har funnits så mycket att skörda under säsongen att även de 13 stödmedlemmarna kunnat ta del av skörden under perioder. Föreningen har även bjudit in lokalbefolkningen, via sin facebook-sida, till att skörda jättelika dillkronor som gett ett stort överskott i år. “Det känns fint att kunna dela med sig av vårt överflöd,” säger Angelica Hedberg.
De fyra närvarande medlemmarna: Sara Klitsch, en av de tre grundarna, Hanna Helin, en av de tre grundarna samt styrelsemedlem, Angelica Hedberg, styrelse- och andelsmedlem samt Rebecca Hedberg, andelsmedlem.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS