ANNONS

Tandvårdschef Karin Gunnars Hellgren och ordförande i tandvårdsnämnden Göte Johannson (c) invigningstalade och klippte det blågula bandet.
Foto: Veronica Rigtorp

Nytt tandvårdshus för stora som små gaddar

Nu är Tandvårdshuset i Borlänge invigt. Med 1 200 kvadratmeter och 22 behandlingsrum är det Dalarnas största mottagning.

Under hösten 2019 påbörjades byggnationen av Tandvårdshus Borlänge.
Den nya kliniken ligger i hörnet Ovanbroparkeringen/Sveagränd. I samma hus höll Folktandvården till på 1980-talet.
Det nya Tandvårdshuset är ljust och fräscht, och i mitten finns ett enormt atrium som gjort att i första hand efterfrågade 1 000 kvadratmeter kom att bli 1 200.
Två folktandvårdskliniker, Jakobsgårdarna och Domnarvet, är nu en enhet i nya lokalen. Sammanslagningen är ett led i den nya klinikstruktur som Folktandvården Dalarna beslutat om.

Det nya Tandvårdshuset har cirka 70 anställda, som består av fyra team som går emot varandra i skift, för att utnyttja lokalerna maximalt men också för att kunna ha utökade öppettider för medborgarna. Med öppet från klockan 07.00 till 19.00 vardagar samt lördagsöppet, anpassas det också till dagens samhälle.
– Det utökar nöjesutbudet i stan, skämtar Per Lindberg fastighetsansvarig för tandvårdshuset, ett tilläggsuppdrag han har utanför sin tjänst som verksamhetschef i Falun på specialisttandvården.
Mikaela Hedberg är projektledare och berättar att hela processen tagit fem år, med ett år för ombyggnation av de nya lokalerna i Borlänge.
– Det får ta lite tid, bara det blir bra, säger Per Lindberg.

Extra stolta är man över diskrumssterilen, som är uppdelad i tre rum, från smutsigt till helt sterilt.
– Maskinerna har öppning åt två håll, förklarar Mikaela Hedberg och tittar in genom rutorna som ger förbipasserande insyn, men inte tillträde till rummen.
Där inne jobbar bland annat steriltekniker Maria Williams.
– Hon är huvudkraften till att detta blev av, berömmer Mikaela Hedberg.

Av de 22 rummen är 19 vanliga rum och tre specialrum med lustgas, plats för permobil och så operationsrummet. Det sistnämnda har specialstol och lampa med inbyggd kamera för livestreaming, som kan användas i utbildningssyfte.
– Av de cirka 30 000 patienter som behandlas här är hälften barn. Därför rekryterar man fler tandläkare till barntandvården, berättar Göte Johannson (C) ordförande tandvårdsnämnden.
Barntandvården är så viktig för den sätter höjden för tandhälsan för en hel livstid.
– Det vi investerar i barn har vi tillbaka tiofalt, konstaterar Göte Johannson.
Redan under första veckan i oktober öppnade Tandvårdshus Borlänge för sina första patienter.

Steriltekniker Maria Williams är huvudkraften till att sterilen blev till. Foto: Veronica Rigtorp
Mikaela Hedberg är projektledare och berättar att hela processen tagit fem år, med ett år för ombyggnation de nya lokalerna i Borlänge. Här i operationsrummet med specieallampa som har inbyggd kamera. Foto: Veronica Rigtorp
Personalen i nya tandvårdshuset i Borlänge centrum. Från vänster Wilma Vanhatalo, Sofia Haugen, Mariann Karlsson och Helen Erkers. Foto: Veronica Rigtorp
Det första patienterna möter är det stora väntrummet. Foto: Veronica Rigtorp
Delar ur den månghövdade personalen medverkade vid invigningen. Foto: Veronica Rigtorp
I två plan i hus vid Ovanbroparkeringen huserar nu folktandvården på 1 200 nyrenoverade kvadratmeter. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS