Nytt program för landsbygden

Lars Isacsson (S), kommunalråd, Laila Borger (S), ordförande i kommunfullmäktige, Gunvor Westlin, Åsgarns bygdegårdsförening, Lena Jarlgård, By utvecklingsgrupp, Ingrid Achrén, Folkärna hembygdsförening, Iva Morelius, Korskrogens bygdegårdsförening, Birgit Broström, LRF Avesta. Sittande längst fram Bengt Holmertz, Horndalsgruppen och Carina Emtebrink, landsbygdsutvecklare. Tillsammans presenterade de kommunens nya program för landsbygdsutveckling.
Foto: Rebecca Linder
BÄSINGE. Avesta kommuns nya Landsbygdsutvecklingsprogram är klart. – Det här ska bli ett levande dokument , säger Laila Borger (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Med detta syftar hon på att Folkare Landsbygdsforum tillsammans med utvecklingsgrupperna i Fors, Horndal och By, LRF:s kommungrupp och Ungdomsrådet har samverkat med kommunen i framtagningen av programmet.
– Det är ett annorlunda program på det viset att när utvecklingsgrupperna har tänkt och tyckt saker så har de fått säga sitt och det står också vad de tycker att kommunen behöver jobba med mer och liknande i programmet, berättar Carina Emtebrink, landsbygdsutvecklare.

Programmet har tryckts upp i 1000 exemplar och kommer att finnas på kommunens bygdegårdar och på servicecenter. Den kommer även att finnas att läsa digitalt på kommunens hemsida. Programmet ska kunna användas när man vill ha svar på vart man ska vända sig om man har frågor eller vill ha tips. Ämnen som belyses är bland annat service på landsbygden, boende, kommunikationer och infrastruktur, bredband och ungdomars framtidstro.

– Boende är en punkt där samtliga utvecklingsgrupper var överens om vad kommunen behöver tänka på, framhåller Bengt Holmertz i Horndalsgruppen.
Här framhåller de vikten av det byggs nya lägenheter även på landsbygden och inte bara i centrala Avesta. Detta för att starta flyttkedjor och frigöra hus och gårdar.

Många äldre skulle gärna flytta till lägenhet men vill gärna bo kvar i orten eller bygden. Flytt av äldre innebär också en indirekt utflytt som på sikt leder till sämre service för bygden.
– En annan tydlig passning till oss är den om Horndals vårdcentral där de vill att vi ska jobba för at den ska öppna igen, säger Lars Isacsson (S).

Ungdomsrådet lyfter fram vikten av en god kollektivtrafik med täta turer, och också vikten av uppkoppling till internet framhålls. Här ligger Avesta bra till då 90 procent av kommunens hushåll nu har möjlighet att ansluta till fiber. Detta var ett mål som man hade för 2020, men har alltså uppnått det redan i år.

– Med detta Landsbygdsutvecklingsprogram har vi goda förutsättningar att kunna nå visionen med levande landsbygd och tätorter, inte antingen eller, utan både och, framhåller Lars Isacsson (S).

Publicerat i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) vecka 37.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA. Stadsfest och körfest är något av det som planeras när Avesta fyller 100 år som stad. Kommunen bjuder även in föreningar och andra att komma med idéer som ska förgylla jubileet.
AVESTA z Avesta kommun har medvind nu. Kommunalrådet Lars Isacssons (S) presenterade positiva siffror i samband med året företagsfrukosten. Bland annat ett plus på 20 miljoner kronor.
AVESTA. Stora resurser sätts under helgen in i sökandet efter den kvinna som misstänks vara mördad. Frivilligorganisationer, Hemvärnet och NOA har kallats in som förstärkning.