ANNONS

Tidigare Moderaten Agneta Nyvall lämnade förra året partiet efter en turbulent tid. Nu start hon ett nytt parti, NyFramtid.
Foto: Veronica Rigtorp

Nytt parti bildat: ”Ligger i mitten ideologiskt”

BORLÄNGE. Agneta Nyvall tar stora steg in i ordinarie aktiva tillvaro. Tröttheten som följde fjolårets covidinfektion avtar. Energin är tillbaka och nu startar hon ett nytt politiskt parti. – I det nya partiet ska vi jobba för en lösning för alla i samhället. Där ingen exkluderas.

Tidigare moderaten Agneta Nyvall lämnade förra året partiet efter en turbulent tid. Hon valde att sitta kvar som oppositionsråd i Borlänge och är ”politisk vilde” i kommunfullmäktige.
Nu startar hon ett nytt parti, NyFramtid (NF).
– Jag såg det som en möjlighet ganska tidigt, säger initiativtagaren om partibildandet.
– I det nya partiet ska vi jobba för en lösning för alla i samhället. Där ingen exkluderas.
Det Agneta och hennes nya partikamrater vill jobba med finner de inte i andra politiska partier.
Det nystartade partiet övertar organisationsnumret från Medborgarnas politiska parti och i veckan fick de besked från skattemyndigheten att namnbytet var klart.

Namnet NyFramtid ska belysa vad partiet vill åstadkomma.
– Ideologiskt ligger vi i mitten. Själv är jag socialliberal med en konservativ grund, förklarar Agneta Nyvall som axlar ordföranderollen i det nya partiet.
Med ett partiprogram under utveckling finns det många områden att fylla.
Både partipolitiskt och geografiskt.
Partipolitiskt ska partiet göra det lättare att vara människa i Sverige. Geografiskt börjar de i Borlänge och Dalarna.
– Får vi till ett bra grundkommunalt program, som funkar i fler kommuner, så har vi folk som är intresserade och nyfikna på flera håll i Dalarna, berättar hon.
Med sig har hon ett antal personer, bland annat ansluter Bo Bjurman som nyligen lämnade Moderaterna och Leo Hirvelä, som på 90-talet var engagerad i Ny Demokrati.
Politiskt tar hon med sig en del valfrågor från Moderaterna. Frågor hon anser partiet gick till val på, men sedan inte försvarade, enligt Nyvall.
Däribland exempelvis Ornäs fotbollsplan, Uvbergsviken, Tunets bad och Idkerbergets skola.
Grunden till NyFramtids partiprogam är lagd. Denna innehåller bland annat omsorgen, barn- och utbildning, näringsliv, kultur och fritid och miljö.
– Vi kommer i programmet utveckla mer vad vi rent hands-on ska göra för miljön. Som att plantera fruktträd och bärbuskar i alla bostadsområden. Varför planterar man bara prydnadsträd, säger hon frågande och fortsätter:
– Tänk vad bra med äppelträd till exempel. Äpplen som kan tas tillvara på av de boende och som barn kan plocka och äta.

Partiet vill bevara byskolorna och återöppna Idkerbergets skola.
Diskussion om skolresultaten får nästan Agneta att lyfta från stolen, så engagerat pratar hon om det hon vill förändra och som måste till för att Borlänge kommun ska ta sig från plats 288 av 290 i Sverige.
– Det partipolitiska programmet är just nu en pågående process och kommer att uppdateras ytterligare framöver, förklarar Agneta Nyvall.

Dessa är klara
NyFramtids aktiva politiker i dagsläget är: Agneta Nyvall, Bo Bjurman, Leo Hirvelä och Henrik Andersson.
I styrelsegruppen är de åtta personer och medlemsvärvandet har precis startat.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS