Nytt liv för Stabergs gamla anor

Restaurangchef Sara Fältman och vapendragaren Fredrik Örtendahl ser fram emot att föra vidare Stabergs långa och många anor inom kultur och kost. "Vi tänker höja ribban några snäpp", berättar Fredrik Örtendahl.
Foto: Sonny Jonasson
FALUN. I Staberg har kulturgrytan kokat i flera hundra år. Nu tar de nya arrendatorerna Fredrik Örtendahl och Sara Fältman vid.

Den imposanta restauranglängan ägs av Vika-Hosjö hembygdsförening.
Nya arrendatorer är restaurangchef Sara Fältman och vapendragaren Fredrik Örtendahl. De har båda bestämt sig.
Nu ska visioner uppfyllas. Då och nu mötas.
Av heder mot det som varit, för att gräva där man står i nuet, och rikta blicken mot horisonten.
Hjärtat får agera kompass.

– Jag är född och uppvuxen här på Herrgården, berättar Fredrik Örtendahl, som i dag bor i Falun tillsammans med sin sambo.
– Mina föräldrar flyttade hit 1972, jag har sett de här skogarna och miljön med barndomsögon, så det skulle vara trevligt att flytta tillbaka hit en vacker dag.
Sara Fältman har under sju år varit anställd restaurangchef på Staberg och att nu få ta egna beslut över råvaror och meny inspirerar.
– Jag och min sambo bor här i Staberg, så restaurangen är verkligen som mitt andra hem, berättar hon.

Av flera intressenter drog Fredrik och Sara det längsta strået om kontraktet, ett beslut som fattades av Vika-Hosjö hembygdsförening. Staberg ingår även i världsarvet och 2013 gavs det namnet “kulturreservatet Stabergs Bergsmansgård”.
Den förre arrendatorns avtal för fastigheten upphörde vid årsskiftet.
Den 29 januari slår duon upp portarna till vad som tagit vid – Stabergs Krog & Trädgårdscafé.
– Vi kommer att lägga stor vikt vid lokal mat, säger Sara Fältman.
– Svenskt kött är ett krav, och allra helst från Dalarna och så nära gården det bara går, utvecklar hon.

Den intilliggande, omtalade trädgården är hem för mängder av grödor.
– Det blir mycket husmanskost på menyn, säger Sara Fältman.
– I möjligaste mån kommer vi att använda oss av Stabergs trädgård i matlagningen, och mer närodlat än så kan det knappast bli, förklarar hon.
Båda delar de åsikten att många sannolikt hört talas om Staberg, men att såväl lokalbefolkning i allmänhet och turister i synnerhet inte riktigt vet vad det är och känner till dess historia.
– Nu är det dags att knyta ihop trädgård, bergsmansgård, restaurang och historien här ute och skapa en enhet, berättar Fredrik Örtendahl.
– I restaurangen ska vi ta ut en ny riktning och dra verksamheten åt rätt håll för att uppfylla kulturreservatets vision, fortsätter han.

En vision som bland annat syftar till att restaurang och kulturreservat integreras, lokal beredning av all mat och även främjande av Stabergs historia och kunskapen om densamma.
– Det finns så mycket som skapat stämningen och känslan här ute, säger Fredrik Örtendahl.
– Som att det på 1700-talet fanns en krog nere vid vägen som kallades “Färdstugan”.
Gammalt och nytt i samma andetag. En plats med tidlös själ som tilltalar Fredrik och Sara.
– Vi tänker inte förändra allting, men däremot höja ribban några snäpp. Vårt främsta arbete är i restaurangen, men här finns så många värden och hjärtat klappar för Staberg.

Publicerad i Annonsbladet vecka 03 2018

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

FALUN/STOCKHOLM Marcus Hellström är en kreativt otyglad jeanskännare. Passion och yrkeshantverk leder långt. Hela vägen till att designa brallor för Lee. – Det här är en pojkdröm för mig.
HEDEMORA. Nu görs de sista urvalen inför Föreningen Hedemorabilds sommarutställning. En utställning med gamla bilder som visar lite av Hedemoras historia och i synnerhet från TT-loppen.
HEDEMORA. En träff i dagarna tre för Saabar och Saab-frälsta arrangeras på Hamrebanan med start 29 juni. Bakom träffen fem saabentusiaster från Hedemora.